Wpis z mikrobloga

Mirki z #norwegia i #szwecja jak mam znaleźć pracę przy truskawkach, w szklarni, albo w polu? Nie ukrywam że lubię taką pracę serio xD lepsze to niż magazyn, ale nie wiem jak się zabrać. Nie orientuję się czy są agencje pracy stricte Norwesko-Polskie albo Szwedzko-Polskie. W ogóle mało jest ofert, większość stron to fejki z google adsensem ;_;

Niech ktoś poratuje sprawdzonymi stronami bo trzeba niedługo #emigracja bo praca w polu się zacznie :3
To uczucie gdy pracowałbym 2 miesiące za 30.000zł i miał #!$%@? na polityke, w szafce bym miał pistacje i truskawki zajebiście grube szczepione xDDD
a.....s - Mirki z #norwegia i #szwecja jak mam znaleźć pracę przy truskawkach, w szkl...

źródło: comment_ARLw9ivSemPZ9MoRHGCLMKOVZAjRZzPt.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
@anonews: W polu to uderzaj bezposrednio do rolników szukaj w google pod bondegård. Zreszta na zbieractwo to przez agencje typu adecco itp. Bo z tego co wiem to ekipy czesto te same sprawdzone jeżdżą.
  • Odpowiedz
@Torian: dzięki za info und czekam na więcej. Adecco do Holandii bierze jak ktoś już ma doświadczenie ale za granicą.

A jakbym poleciał do Norwegii z namiotem i pytał u gospodarzy?
  • Odpowiedz
  • 0
@anonews: Spróbować możesz, zawsze to przygoda. Ale rynek pracy jest dość specyficzny i dużo zależy od szczęścia. A i gospodarstwa czesto leżą na prowincji.
  • Odpowiedz
@anonews: jezdzilem po gospodarstwach w NO w poszukiwaniu pracy i:
- jezdza ci sami ludzie po kilkanascie lat
- jesli potrzeba nowych pracownikow to ci ludzie wkrecaja znajomych (z polecenia, wiesz jak jest "stary ty pracujesz w norwegii, wez mnie wkrec, bede #!$%@? za ciebie i jeszcze ci cos odpale")
- niektorzy rolnicy wymagali pozwolenia na prace i innych papierow (lub poprostu chcieli mnie splawic)
- na sezon letni/koniec lata
  • Odpowiedz
To uczucie gdy pracowałbym 2 miesiące za 30.000zł

@anonews: No to chyba nie w takiej pracy, nawet w realiach skandynawskich. Wiem że na wyspie Öland jest sporo takich miejsc z truskawkami itp. Wyspa jest fenomenem na skalę skandynawską bo jest tam kompletnie inny klimat, prawie nigdy nie pada a latem potrafi być 43-46 stopni. W południowej części masz pustynię skalistą :D W północnej są wielkie hodowle wielbłądów! :D Nie wiem
  • Odpowiedz
@imjustkidding: @anonews: Hm, w tym aspekcie nie doradzę, choć w tym roku właśnie jadę do Norwegii do pracy na polu przy truskawkach, ale właśnie wkręciła mnie znajoma która jeździ już tam od 3 lat.
Często jest tak jak mówi @NYCBronx: że jak potrzeba nowych pracowników, to Ci którzy juz tam kilka razy byli, to załatwiają swoich znajomych. Aha, no i 30k złotych za 2 miesiące to
  • Odpowiedz
@parathormon: @adicur: @Saeglopur: @NYCBronx: kurde fajnie się to czyta, już sobie wyobraziłem jak zbieram truskawki, jest ciepło, świerze skandynawskie powietrze, w tle góry do nieba :3 Po pracy albo na weekend jeżdżę zwiedzam kliffy, pustynie, góry i lasy. Zarobić te 15k i żyć jak człowiek w Polsce Z to moje marzenie xD albo nawet żeby się przeprowadzić tam do Szwecji/Nor to też świetna sprawa
  • Odpowiedz
@anonews: odwieczna beka z takich, zaslepionych odrealnionymi marzeniami, typow. 30k pln w 2 miechy odlozone na truskawkach zbieranych w sloneczku nad fiordem. To chyba, ze ktos Ci zaplaci stawke godzinowa i bedziesz zapindalal po 18 godzin/7dni w tygodniu, plus konserwa z PL i namiot. Zbierales w ogole kiedys truskawki, nawet nie zarobkowo tylko dla siebie? Zajebiscie niewygodne zajecie, a jeszcze deszczyk niech sie rozpada i leje caly dzien. To musi
  • Odpowiedz
@Firehjulsdrift: zgadzam sie troche beka ale ktos temu jest winien. Ktos kto opowiada bajki o bogatych krajach w ktorych nie trzeba pracowac i dostajesz pieniadze za darmo. Gdzie nawet zwykly pracownik fizyczny od zbierania truskawek dorobi sie domu i ferrari w garazu.
Mlodzi niech sobie jezdza spac w namiocie i zbierac jagody/poziomki/truskawki. Jesli kogos nie stac na wakacje jest to jakas forma work and travel :p Oczywiscie jesli robia to
  • Odpowiedz