Wpis z mikrobloga

#gamedev #unity3d

Kurde, przed unity5 jakoś tak łatwiej z assetami się pracowało, a teraz jak wrzucam sampleassets to reszta gry mi się #!$%@?, albo w ogóle nie odpala.
Ale ja nie o tym.

Szukam sposobu na sterowanie dotykowe, najbardziej oczywistym jest joystick, z którym właśnie mam problem wymieniony wyżej, ale myślałem też nad innymi rzeczami. Jest jakaś opcja żeby wydzielić fragment ekranu (np. własnie dolny róg) który byłby odpowiednikiem całego ekranu i mizianie po nim kierowałoby postacią? Albo czy ktoś mógłby nie wiem, poratować wyciągniętym z sample assets joystickiem, który nie wołałby o dodatkowe komponenty?
  • 5
@notauser: Dzięki, ale w sumie zastanawiam się teraz nad tym czy nie zrobić po prostu samego ruchu na kursor i wtedy mizianie paluchem po całym ekranie - aczkolwiek z drugiej strony #!$%@? byśmy widzieli :/ .

Nie mniej dziękuję, plus leci!
@jigsaw96 @MichaelP: Wydaje mi się, że ten cały wirtualny joystick to prawie zawsze kiepskie wyjście. Może jeszcze na tablecie jest to znośne ale w większości wypadków samo sterowanie może (i powinno imho) stanowić znaczną część mechaniki gry i wykorzystywać najlepiej jak się da dotykowy ekran. Jasne, że nie da się przez to zrobić pewnych typów gier, a przynajmniej nie takich jakie znamy z konsol czy pc. Jednak to trochę tak jak