Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś lewak, który w ostatnim czasie brał lub aktualnie stara się o lewacką dotację z PUP na rozpoczęcie działalności?
#pytanie #dotacje #firma
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oldwizzy: Konkretnie właśnie chodzi mi o dotację z PUP, ta do 6-krotnego przeciętnego wynagrodzenia.
Wiem, że kilka lat temu chętniej dawano dotację na działalność usługową, a mniej chętnie na handel (jakiś system punktów).

Wiem też, że swego czasu były spore problemy z wypłatą środków. Dlatego chciałbym mieć info jak to jest teraz. Żeby wykalkulować czy opłaca mi się wyjąć 15 000 PLN z kieszeni i dać #rozowemupaskowi na
  • Odpowiedz
@valdo:
Polecam przede wszystkim iść do urzędu, znaleźć tę babkę, która się tym zajmuje i popytać na jakie działalności najlepiej składać, przyjść z wnioskiem napisanym na kolanie i popytać co poprawić itp.
Dużo się dowiesz od nich.
Czy się opłaca? - Zależy jak cenisz swój czas, bo trochę biegania jest, trzeba też znaleźć dwóch poręczycieli. - to u mnie był problem.

Jeśli masz pomysł na biznes, który od razu zacznie
  • Odpowiedz
@oldwizzy: Mam biznes na którym zacznie się zarabiać praktycznie od startu. Ale muszę wysupłać kilkanaście tys. zł na sprzęt. I tu właśnie myślałem o PUP bo w 2 - 3 miesiące 20 tys. nie zarobię, a wyłożyć i tak muszę.

Patrzę właśnie na kryteria oceny i ciekawi mnie jakie trzeba mieć wykształcenie / kursy do usług sprzątających ;)

Z poręczeniem to akurat nie powinno być problemu.
  • Odpowiedz