Wpis z mikrobloga

Moje przemyślenia odnośnie wczorajszego morderstwa, kieruje do tych wszystkich piszących, że policja dobrze zrobiła.

Najwięcej o kibicach mają do powiedzenia jak zwykle ci, którzy na stadionie byli może maksymalnie 3 razy, a o wszystkim dowiadują się z wielce obiektywnego tvnu. Słowo kibol w gwarze wielkopolskiej oznacza zagorzałego kibica, także radzę najpierw choć trochę zainteresować się tym środowiskiem, a dopiero potem oceniać. Trzeba mieć g***o w oczach, aby stwierdzić, że chcą się bić z policją, skoro widać na filmiku, że zmierzają w kierunku sektora gości. Owszem, złamali prawo i powinny zostać wyciągnięte jakieś konsekwencje. A ile razy wy, hipokryci, ile razy przekraczacie dozwoloną prędkość, wymijacie pomimo zakazu, ściągacie gry, filmy, etc. Są to czyny o mniejszej lub większej szkodliwości społecznej za które powinny zostać wyciągnięte konsekwencje. Może kara śmierci? Nieeee, za coś takiego?. No chyba, że za wbiegnięcie na murawę, przecież to zrozumiałe, należało mu się.

Race na stadionie? Istne przestępstwo! - powiedzcie mi tylko dlaczego, gdy na stadionie jest oprawa w asyście pirotechniki nagle pojawia się mnóstwo fleszy z aparatów i następują brawa? Pewnie dobra akcja na boisku..

Każdy z obecnych tam policjantów powinien zostać dokładnie przesłuchany i poważne konsekwencje powinny zostać wyciągnięte. Dlaczego?
-czy była salwa ostrzegawcza?
-strzelali w nogi tak jak to nakazuje prawo?
-czy to była ostateczność, gdyby nie te strzały to doszło by do tragedii? Doszło by do co najwyżej do starcia kibiców, ktoś by miał rozbitą głowę, ktoś wybite zęby.. Policja miała przecież pałki, gaz pieprzowy.

Doszło do tragedii, to jest sprawa bezsprzeczna, zginął ojciec, mąż, syn. Nierozsądne zachowanie. Złamał prawo, wbiegł na murawę. Co go powinno czekać? Zakaz stadionowy, grzywna. Co go spotkało -wszyscy wiemy.

Znając polskie realia sprawa ucichnie po 3 dniach, wszyscy o tym zapomną. Coś się zmieni?

#policja #kibice #kibole #oswiadczenie
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DawajMario: Policja nie wiedziała co mają pod dresem, co jednak ich nie usprawiedliwia przed bezpodstawnym użyciem broni gładkolufowej. Według prawa można jej używać w ostatecznej ostateczności.
Co do paktu poznańskiego to jest on od dawna znany policji, sama policja o tym przyznawała.
  • Odpowiedz
@exzxxx: cieszyć się nie cieszę, bo co mnie to obchodzi. Jakby był pajacem, który na moim osiedlu odwala te swoje zwierzęce inby to bym się cieszył, że usunięto szkodnika, ale to mnie mało obchodzi. Po prostu uważam, że to naturalna kolej rzeczy. Tak jak ktoś wiecznie z--------a po drogach może zgniąć. Tak działa świat i dobrze działa. Policjanta tylko szkoda. On się na tę traumę jaką przeżywa nie pisał, a
  • Odpowiedz
@exzxxx: Mam nadzieję że zostanie to wyjaśnione i konsekwencje zostaną wyciągnięte. Mnie tylko dziwi przedstawienie tej sytuacji jakby kibic siedział na trybunie z kanapkami i nagle dostał kulkę. No nie było tak.

Myślisz że gdyby zostali na trybunach to do tej śmierci by doszło?
  • Odpowiedz
@exzxxx: Naturalnie, że nie. Ale po co rozpatrywać to w kontekście premedytacji i nakręcać się? Mnie tylko przykro się robi kiedy widzę jakie pokłady energii idą w nienawiść zamiast tę samą energię spożytkować na coś konstruktywnego.
  • Odpowiedz
@DawajMario: Otóż te negatywne emocje nie są bezpodstawne. Jednym z takich przypadków była śmierć Przemka Czaji. Sam z autopsji mogę ci podać kilka przykładów. Chociażby wczorajszy finał PP w Warszawie. Mecz zakończył się przed 18, ze stadionu zostaliśmy wypuszczeni około 21.30, a ze stacji odjechałem po 23. Jaki był cel przetrzymania 10 tyś ludzi przez kilka godzin stłoczonych przy barierkach? W listopadzie natomiast po meczu ze śląskiem wrocław dzielni panowie
  • Odpowiedz
@exzxxx: ale nie rób ty z nielegalnego n-----------a sią dwóch grup sportu dobra? Po twoim rozumowaniu mogę stwierdzić, że sam chętnie uczestniczysz w tego typu bijatykach. Przecież oni nie chcieli bić policjantów, tylko innych kibiców. No tak to już można, bo pakt poznański chroni ich przed szkodami. I potem sie dziwić, że kibole nadal się biją...
  • Odpowiedz
@tony_soprano: A co nam do tego, że ktoś chce się bić. Jeżeli obie strony są chętne poobijać sobie twarze, niech to zrobią, ich sprawa. Jadą do lasu i po sprawie. Jeżeli doszłoby do tego na stadionie, to odbyło by się to między tymi, którzy chcą w tym uczestniczyć, reszta by wyszła z sektora. Czy ty naprawdę uważasz, że zawsze spotkanie kibiców musi się spotkać bójką? I dla twojej wiadomości nie
  • Odpowiedz
@exzxxx: wiem, ze moge. Ale im nic się nie stało tylko tym którzy robią innym złą renomę. Policja nadużyła trochę uprawnień, policjant pewnie zostanie zwolniony, a kibicom przyda się nauczka. Jakby nie było to oni całą sytuację spowodowali i to nie pierwszy raz. Co chwile takie rzeczy będą się działy jak policja będzie spokojnie patrzeć jak oni sobie przepiękne pokazy pirotechniczne robią i wyrywają krzesełka, bo przecież nikomu nie szkodzi.
  • Odpowiedz
Czy tak powinna zachowywać się policja, która ma służyć ludziom?

@exzxxx: tak, dokładnie to służy pozostałym 99% obywateli
Dziwne, że ja jakoś nie miałem problemów z policją (zapewne większość obywateli też) za to z kibolami to i owszem - ba nawet raz miałem "przyjemność" być obrzucony racami wraz z innymi ludźmi grzecznie czekającymi na autobus. Całe szczęście policja separowała ludzi od tych dalszych krewnych człowieka (istoty humanoidalne, budowa dość zbliżona,
  • Odpowiedz
idee nazizmu przetrwały

@exzxxx: nie wycieraj sobie gęby ofiarami II wojny światowej oraz późniejszych konfliktów o charakterze etnicznym.
PS nie używaj słów których znaczenia nie znasz S.
  • Odpowiedz
@Lemartez: To po c--j strzelał? Obrona konieczna z odległości 30 metrów?
Jak nie umie strzelać to nie powinien mieć broni. Równie dobrze zamiast trafić typa w szyję mógł minimalnie chybić i trafić w oko kogoś stojącego 100 metrów dalej i zupełnie niezwiązanego z całą zadymą. Z broni długiej z użyciem mechanicznych przyrządów celowniczych da się powtarzalnie trafiać z 500m w cel wielkości człowieka. Od kogoś noszącego na co dzień b--ń
  • Odpowiedz
@exzxxx: Bieganie i n-----------e innych ludzi nie jest takim samym złamaniem prawa jak przejście na czerwonym świetle.

Środowiska kibicowskie są winne tej śmierci. To one (Wy?) starają się usankcjonować bandytyzm stadionowy jako "normalne, wygłupy młodzieńczego wieku". Nie, jeśli jesteś bandytą i spotkasz się z policją, jest ryzyko, że coś ci się stanie. Szkoda młodego chłopaka, ale krew na rękach mają kibice.
  • Odpowiedz