Wpis z mikrobloga

Hej Mirki spod tagów #komputery #informatyka i #pcmasterrace, mam małą prośbę!
Znam się na tym jak g---o, a chciałbym kupić używaną skrzynię na tyle dobrą, by sprostała Skyrimowi na wymaganiach zalecanych (Core i5 2.6 GHz, 2 GB RAM [4 GB RAM - Vista/7], karta grafiki 896 MB [GeForce GTX 260 lub lepsza], 6 GB HDD). Ile może kosztować średnio taki zestaw? Czy za 500-800 zł dałbym radę to dorwać, ewentualnie złożyć? A może ktoś z was ma na sprzedaż?
Taguję nadal jak szalony: #kupie #gry #skyrim, ewentualnym klientem mogę się okazać.
Z góry dzięki za odpowiedź!
Ps.: skrzynia, o ile nie zmieści się w cenie, może być i bez dysku.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Murzinio: a nie będzie to oznaczało znaczącego spadku jakości pc'ta? Czy niewielka jest może różnica między tymi prockami? I czy mówisz o cenie bliżej 500 czy 800 zł?
  • Odpowiedz
@STA1KERpl: Bliżej 800zł, Q6600 jest słabszy od takiego i5 760, ale do Skyrima starczy. A po OC różnica będzie niewielkia. Ale można poszukać okazji z i5 albo dozbierać, bo taki proc po podkręceniu starczy ci nawet do nowych gier, jak wymieniłbyś sobie w przyszłości kartę to pograłoby się nawet w GTA V a pewnie i Wiesia 3. Więc taka opcja byłaby bardziej przyszłościowa. Masz może coś ze starego PC co
  • Odpowiedz
Obudowa może, zasilacz nie wiem, karta to Gforce 9600 czy tam 9500 1gb, ram chyba 4, a może. Dobrze nie pamiętam, bo od bardzo dawna skrzynia nie była używana, a nie mam jak sprawdzić, bo jest w Polsce.
  • Odpowiedz
@STA1KERpl: kandydat:
http://allegro.pl/asrock-g31m-vs-xeon-quad-4x2-0ghz-8mb-dla-gracza-i5287527138.html
tu masz najlepszeo kandydata

czemu xeon a nie q6600? Bo jest tańszy. Jest tańszy tylko i wyłącznie z powodu tego, że serwerownie pozbywają się starego sprzętu, wymieniając na nowy, szybszy.
Tak samo jak korpo wymieniają sprzęty i tanie są dobre, poleasingowe laptopy wysokich półek DELLa, HP[...].
Korzystam z della M4500 i acera aspire 5750 z i3(i fifa 15 nie działa na żadnym :( )
  • Odpowiedz
@STA1KERpl: Po karcie wnioskuję że RAM to DDR2, jak masz proca Intela to prawdopodobnie socket LGA775 więc Q6600 by tu pasował. Ale tak jak mówię lepiej by było pomyśleć nad czymś nowszym, chociaż do samego Skyrima spokojnie starczy ten Q6600. Ale biorąc takiego i5 czy nawet lepiej i7 920 bo paradoksalnie są tańsze to można by powoli budować sprzęt pod nowe gry.
i7 920 można kupić za 150zł
Jakaś solidna płyta
  • Odpowiedz
@Murzinio: @Murzinio: na początku maja.
Generalnie skrzynie chcę złożyć "na chwilę", w przyszłym roku znów migruję na Reich (teraz wraca na perm) i postaram się odłożyć na jakąś bestię. Potrzebny mi jest piec do Fl Studio, Gimpa i może jako tako obsługi Vegasa, do tego żeby pociągnął gry klasy GTA 4 czy Skyrim, bo z moją babą lubimy czasem popykać.
  • Odpowiedz
@STA1KERpl: Jak na chwilę to opcja z Q6600 wystarczy. Jakbyś nie miał jednak płyty pod LGA775 to mam Asusa P5B i mógłbym ci opchnąć za jakieś 3 dyszki, tylko muszę jeszcze się upewnić czy wszystko z nim ok. :P

@szpoq: Ciekawe z której strony lepszy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz