Wpis z mikrobloga

Jest to anoda magnezową nie ruszana przez 3 lata, chociaż producent zaleca wymianę co 18 miesięcy.

@bambus94: to czemu tyle czasu była nie wymieniana?
  • Odpowiedz
@bambus94: Do tego służy ta anoda żeby tak wyglądała po jakimś czasie, a dokładniej żeby ścianki zbiornika nie wyglądały jak ta anoda.
Powinieneś ją wymienić.

• Odpowiedz
@mroz3: @dlugi_: Niby informacja o potrzebie wymiany jest naklejona na zbiornik ale nikt o tym nie myślał.
Jak na 3 lata to myślę że dużo jej nie zjadło, oczyściłem ją trochę i ubyło może z 3-4mm i to tylko takie wżery. To że stara jest krótsza to po prostu taką wstawił producent (270mm), a nowa jest dłuższa po prostu (310mm).
A mi był potrzebny magnez, więc postanowiłem upiec dwie pieczenie
  • Odpowiedz
@bambus94: to spoko, ale radze zaglądać raz w roku, bo może być tak że się nie zużywa prawie wcale, ale może też w rok pół elektrody zeżreć i to nie bardzo wiadomo dlaczego.
  • Odpowiedz
@qwerty93: Nie, tytanowa moim zdaniem jest zaprzeczeniem idei taniego użytkowania c.w.u. A na dodatek wymaga zasilania, w przypadku magnezowej można się pokusić o wykorzystanie wytwarzanego prądu do zasilania innego urządzenia, przy ok 2V i (0,3)3-10mA to można LED lub jakiś transmiter zainstalować.
  • Odpowiedz