Wpis z mikrobloga

Pytanie do fachowców od wykończeń/remontów/budowania: Obecnie mam remont w mieszkaniu. Wczoraj została zerwana posadzka i wg kierownika budowy teraz należy wylać 4.5cm wylewki. Wiem, że sprawa ma być załatwiona za pomocą mixokreta i wylewki weber floor 100. Moje pytanie jest takie: Jaki jest przewidywany czas schnięcia takiej wylewki? Pytam ponieważ na połowę maja zaplanowne jest układanie drewnianej podłogi.

#pytanie #pytaniedoeksperta #remont #budownictwo
  • 24
@wiesz_jak_jest: Na moje nie ma szans, wilgotność poniżej 3% musisz uzyskać, inaczej deski podciągną ci wilgoć z posadzki i się rozjadą. Chyba że użyjesz jakiś wspomagaczy w postaci pochłaniaczy wilgoci czy coś, ale wtedy przyspieszysz naturalny proces wiązania i mogą wywalić ci rysy skurczowe. Myślę, że minimum miesiąc, dużo wentylować pomieszczenie i czekać.
@wiesz_jak_jest: Z instrukcji obsługi, takie rzeczy są w necie i należy je czytać...

Wykonaną powierzchnię przez min. 3 dni należy chronić przed gwałtownym wysychaniem, stosując specjalne

preparaty regulujące wysychanie np. weber.floor 4790 lub skrapianie wodą i przykrycie folią. Nierównomierne wiązanie

i wysychanie zaprawy prowadzi do powstawania rys, odkształceń i rozwarstwień jastrychu. Nie przyspieszać

wysychania poprzez podgrzewanie.

Faktycznie są również podkłady wiążące w pół godziny i do układania posadzek po kilku dniach,
@KollA: Możesz podać bezpośredni link do instrukcji? Kompletnie się na tym nie znam i przykładowo znalazłem opis do weber.floor 1000 ale do 100 już nie. A zakładam, że jakaś różnica jednak jest ;)

Mieszkanie jest niewielkie 40m2.
@wiesz_jak_jest: jeśli ci się bardzo spieszy i masz dużo kasy użyj gruntu odcinajacego lub jakoś tak. To taka folia w płynie która pokrywa się wilgotną jeszcze posadzkę. Proponował mi ją fachowiec od parkiety gdy moja posadzka po 2 miesiącach od ulozenia miała za duża wilgotność . Ale dałem 2 warstwy foli i panele się nie odksztalcily
@wiesz_jak_jest: Niestety firmy się godzą na takie wprowadzanie różnych nazw produktowych, o podobnych właściwościach do marketów, ale na swoich stronach się do nich nie przyznają. To niedobrze świadczy o tej firmie.
@wiesz_jak_jest: Nie wykonuję posadzek:), ale to należy dobrać do podłoża, wykończenia podłogi i jeszcze należy pomyśleć o sąsiadach (jeśli mieszkają pod Twoim mieszkankiem). Podaj szczegóły to może coś poradzę.
@sharkslayer:
1.Klepka przyklejona takim czarnym lepikiem. Po zdjęciu klepki mega śmierdziało spalenizną.
2. Podłoga jest w ch*j nierówna. To widać gołym okiem. Gdyby aplikacja wykop się nie crashowała przy próbie załączenia zdjęcia to bym je załączył ;]
@wiesz_jak_jest: Mnie to wygląda na grubsze panele, więc wtedy jest to podłoga pływająca, czyli kładzie się to na jakąś matę wygłuszającą (dla celów gwarancji najlepiej producenta podłóg lub przez niego zaaprobowaną, pisemnie) i wtedy sąsiedzi raczej nie będą Cię przeklinać. Dla takiej sytuacji podkład jastrychowy może być w zasadzie dowolny, bo podkład wygłuszający pod panele i tak wszystko niweluje.

Jeśli panele są klejone to należy dać specjalną matę wygłuszającą pod posadzkę