Wpis z mikrobloga

Wołam eksperci od #programowanie.
W związku z rozmową z @m4kb0l pod znaleziskiem, w którym z fragmentów serialu zmontowano piosenkę mam pytanie o prosty program, który znacząco ułatwiłby przygotowanie podobnej produkcji.

Widzę to tak:
1. Mam katalog z napisami do wszystkich odcinków wszystkich opublikowanych sezonów serialu.
2. Mam plik z tekstem piosenki.
3. Program wyszukuje w napisach kolejne słowa z piosenki.
4. Kiedy znajdzie, na podstawie nazwy pliku sprawdza co to za odcinek i sezon.
5. Na podstawie znaczników w pliku z napisami sprawdza, która to minuta i sekunda filmu.
6. Do każdego słowa szuka powiedzmy max 5 wystąpień.
7. Generuję mi listę A - tekst piosenki i przy każdym słowie namiary na fragment filmu, listę B - które odcinki będą mi potrzebne, i w którym miejscu mam je ciąć (czyli to samo, tylko inaczej uporządkowane).
8. I tyle w najrpostszej wersji. Ja sobie potem te odcinki tnę, sklejam i tak dalej.
9. Są wszystkie punkty.

Pytanie 1 - jak bardzo skomplikowany, albo jak bardzo prosty jest to program?
Pytanie 2 - ile zajęłoby przygotowanie go ogarniętemu Mireczkowi?
Pytanie 3 - alternatywą dla programu jest ręczne Crtl+F poszczególnych słów w poszczególnych plikach z napisami. Przy jakiej długości piosenki prościej będzie przygotować i odpalić taki program niż szukać ręcznie?
  • 8
jak bardzo skomplikowany, albo jak bardzo prosty jest to program?

@Creder: Jeśli to coś ma lecieć po plikach tekstowych i wyszukiwać fraz z innego pliku, gdzie masz zapisany tekst piosenki... to dość prosty. Myślę ,że ktoś zdolny ogarnąłby fajny skrypcik do tego.

ile zajęłoby przygotowanie go ogarniętemu Mireczkowi?

To zależy... pewnie nie dłużej niż kilka godzin - bo rozumiem ,że program będzie wyszukiwał fragmenty jednego tekstu w X drugich tekstów ?
@Creder: Pamiętaj, ƶe napisy prawie nigdy nie są poprawnie zsynchronizowane z filmem. Jak wygląda format napisów, których uƶywasz? Zadanko wygląda na całkiem proste, jedyne problemy to kolorowe napisy, kodowanie znaków i format napisów.
@KrzaQ2: Pytam czysto teoretycznie, nie planuję tego robić. Podejrzewam, że do tak popularnego serialu da się znaleźć napisy w dowolnym, najlepiej pasującym formacie. Właściwie mamy tu bardzo konkretne studium przypadku: jest Gra o Tron, jest piosenka "I'm so excited" (a właściwie jej fragment). Producenci show zlecają przygotowanie takiego filmiku no i wykonawcy stoją przed dylematem, który opisałem w punkcie trzecim.
@KrzaQ2: Dobra, przesadziłem z tym dylematem :) Powiedzmy, że zastanawiam się luźno czy zrobili to ręcznie, czy wpadli na to, że ten student informatyki, który jest u nich na praktykach może w pół dnia to zautomatyzować. A co jeśli będą musieli co tydzień przygotowywać taką produkcję? Na którymś etapie jakaś autamtyzacja się przyda, choć i tak masa pracy ręcznej zawsze zostanie.
@Creder: Bylo późno i nie załapałem ze chcesz szukać tego w plikach tekstowych :). Myślałem ze chodzi o program który ściśle będzie poszukiwał słowa w ścieżce dźwiękowej na podstawie jakiejś charakterystyki dzwiekowej bądź słowa pisanego, znalezienia dla niego charakterystyki i pózniej odnalezienie go w scieżce dźwiękowej. Taki program jak piszesz to byłaby bardziej pomoc nizeli pełna automatyzacja i rzeczywiście jest raczej prosty :). Wciąż jest sporo roboty z znalezieniem odpowiedniego kawałka