Wpis z mikrobloga

@d3v:

360:
rgh - lutowany czip, odpalanie gier bez wypalania płyt z hdd, ban na xbox live (niby są metody, ale nie do końca pewne i ban po jakims czasie wpada, czyli zakladamy ze brak multi)
lt3.0 - wypalasz sobie gry na płytach, jak spaczujesz to mozna i grac na multi (chociaz mnie zbanowali po dwoch latach pilnowania się z abgx360 ;_;

ps3:
-ode - optical drive emulator, taki dynks za
@d3v: w x360 masz tzw. LT czyli zmiana firmware napędu(do wykonania spokojnie w domowych warunkach). Potem teoretycznie mając gry wypalone 1:1 możesz grać normalnie na Xbox Live bez ryzyka dostania bana. Z kolei chip(RGH/Jtag) pozwala na granie w gry prosto z dysku bez konieczności korzystania z płyt. Masz dostęp do wielu dodatkowych opcji typu zmiana dysku do 2TB, monitoring temperatur podzespołów i więcej. W gry na Xbox Live nie pograsz ponieważ
@d3v: Jeśli chodzi o PS3 to musisz jakiegoś specjalisty się dopytać, bo z tego co mi wiadomo to do pewnej wersji dasha można było wgrać Linuxa i lecieć z piratami, ale nie jestem tego pewien. Właściciel PS'a musi się wypowiedzieć i ewentualnie sprostować to co napisałem.
@BlackPaperMoon: @yacolek:

Myślę nad tym : http://allegro.pl/playstation-3-40gb-przerobka-cfw-habib-4-70-gry-i5171207698.html to jest fat?

Z xboxa : http://allegro.pl/xbox-360-elite-jasper-rgh-lt-3-0-8gb-gwar12-i5218148409.html

Z tego co widze to własciwie xbox-> ps jeśli chodzi o przeróbki.

Z Xboxa najlepszym wyborem jest wersja jasper? A jeśli chodzi o playstation z tego co czytam to slim, ale nie super slim jest dobrym wyjściem, macie z tym jakieś doświadczenie?
Chce mieć raczje jakąś zabawkę obok PC, głównie chodzi o pady i o to żebym mógł pograć ze znajomymi, albo sam leżąc w łózku, bo pc mam stacjonarke. więc i tak głównie będe grał offline, chociaż i tak się zastanawiam nad kupnem poprostu nówki. Czy np. w przypadku takiego PS 3 : http://allegro.pl/show_item.php?item=5232168837&sh_dwh_token=d0b6dd74a8394345128e20d296cb1c5e na te 12 GB moge instalowac gry? I czy dokupienie dysku zewnetrznego kiedys jest mozliwe tylko w przypadku przerobki?
@d3v: nie można powiedzieć że jasper jest najlepszy. Podobno najmniej awaryjny(sam mam jaspera i nie narzekam, ale w sumie mało gram bo na studiach nie ma kiedy. Tylko jak znajomi wpadną to czasami coś się pogra chwilę), ale slimki też już były bezproblemowe. Dodatkowo slimy mają mniejsze zapotrzebowanie na prąd oraz wbudowany odbirnik wifi co jest sporą zaletą. Tak jak kolega napisał. W ps3 masz darmowe granie online, a w x360
@d3v: Do nagrywania gier na Xboksa musisz mieć jeszcze albo nagrywarkę iHAS rew. B, ale obecnie chyba lepiej rew. EU (koszt ~50zł) albo nagrywarkę, która jest obsługiwana przez BurnerMax Payload Tool.
@d3v: jeśli chodzi i X'a to mogę ci polecić forum xboxforum.pl i w temacie o x360 "dla świeżaków" jest wszystko opisane. Czym się różnią przeróbki, czym się różnią poszczególne wersje x360, na co zwrócić uwagę przy kupnie. W dziale sprzedam często na hasło "xboxforum" można dostać zniżkę na allegro gdyż jest tam zarejestrowanych sporo sklepów i serwisów konsol. Zawsze możesz się też zapytać tam co myślą o przykładowym zestawie i jego
@xDgg: @BlackPaperMoon: tak się składa że mam w PC nagrywarkę która kupiłem 3 miesiące temu "NOWA Nagrywarka DVD LITEON iHAS124" dzieki wielkie poczytam. Generalnie patrząc na gry wolałbym PS3 ale widze że cenowo i ogólnie Xbox jest chyba sensowniejszym rozwiązaniem nie tylko jeżeli chodzi o przeróbke ale i o cene i działanie gier.
@d3v: To zależy jeszcze jakiej jest rewizji ten iHAS. Jeśli na przykład C, to nie wypalisz nią gier. Musi być rewizja B, a najlepiej E/EU.
@xDgg: rozumiem że ta powinna śmigać?

i jeszcze jedno pytanie tutaj i faktycznie zarejestruje sie na forum ps/xbox po więcej.

Jakbym kupił nową konsolę z pamięcią 4GB (xboxa ) czy tam PS 3 z pamiecia 12 GB, to potem bez problemu mogę dodać dysk bez straty gwarancji? ( wsunąć jakąś klapką? )
@d3v: Tak, to jest rewizja EU, w Internecie masz pełno poradników jak nagrywać pod tą rewizję. Tylko pamiętaj żeby używać poradnika pod EU, bo nagrywanie na rew. B i EU się trochę różni.

Nie wiem jak do PS3, ale do Xboksa 360 masz oryginalne dyski od Microsoftu. Można jeszcze przerobić którąś wersję dysku WD, Scorpio bodajże i normalnie podłączyć do konsoli, ale ja tego nie robiłem, musisz sprawdzić na forum. Nie
@d3v: Przeróbka PS3 jest nieopłacalna przy możliwości gry na multi, oraz cenie gier używanych, do tego, częste promocje na PS Store [Ni No Kuni - 27zł i grania masz około 45h, chyba najlepsze jRPG na PS3] a jeśli chcesz coś do grania po prostu na Padzie w trybie offline, to kup sobie samego pada pod USB i masz Xboxa, bo PC to prawie to samo, co Xbox, ja nie widzę w
@d3v: Ps3 zapewni ci duzo frajdy, jesli nastawisz sie tylko na singla i ograsz sobie exclusivy. Koszt przerobionej konsoli slim z duzym dyskim to okolo 600 zlotych, a zwroci sie dosyc szybko na grach. Jesli nie masz growych zaleglosci, exy ci nie intersuja i szukasz sprzetu tylko do pogrania z kumplami, to chyba nawet nie potrzebujesz konsoli, tylko kompletu padow.