Wpis z mikrobloga

@JavaEngineer: Ryz kupuj lepiej sypany, zalewasz garnek zimna woda i oplukujesz kilka razy az woda przestanie byc metna. Do gotowania uzywasz proporcji 1:2 (dwa razy wiecej wody), lekko solisz, doprowadzasz do wrzenia, zmniejszasz ogien, przykrywasz i gotujesz przez 10 minut bez zagladania do srodka (woda powinna sie wchlonac), zdjemujesz z ognia i odstawiasz zeby doszedl jeszcze 5 minut, wychodzi sypki i ma lepszy smak. Opcjonalnie do wody mozesz dodac przypraw jak
@JavaEngineer: Ja za to poleciłbym włączenie różnych rodzajów kaszy, w zależności którą lubisz. Gryczana jest dla mnie super, ale masz jaglnianą, perłową, łamaną jęczmienną... Coś znajdziesz :) Kasza nie spowalnia tak trawienia jak ryż, ma też więcej minerałów. Nie zapominajcie o kaszy! :)