Wpis z mikrobloga

Czy Git jest rzeczywiście używany tak na co dzień przez programistów którzy robią coś w grupach? I robicie commity przez terminal? Czy jest jakieś środowisko graficzne do tego (widzę że chyba nie ma) albo jakiś lepszy program do pisania kodu w kilka osób? Nie krytykujcie mnie od razu, proszę :P
#programowanie #git
  • 29
  • Odpowiedz
  • 5
@rozowypasek: przeważnie IDE mają wbudowana łączność z gitem, svnem czy mercurialem, lub wystarczy plugin ściągnąć. Mimo to ja lecę tylko w konsoli, lubię pisać.
  • Odpowiedz
@rozowypasek: jest używany bardzo. Są GUI, można też obsługiwać z IDE (w IntelliJ bardzo dobre wsparcie). Do tego często używa się też webowych interfejsów (Github, Gitlab, Stash i inne).
Polecam nauczyć się obsługiwać gita przez terminal, żeby zrozumieć, jak działa. Jak nauczysz się obsługiwać przez terminal, to wtedy GUI.

Nic nie zepsujesz, w gicie ciężko coś nieodwracalnie zepsuć.
  • Odpowiedz
  • 2
@rozowypasek: to ja mam dokładnie odwrotnie - jak wiem co źle zrobię (np push na remote), to wiem jak spytać googla i na stackoverflow odpowiedzą poleceniami w konsoli jak to naprawić. Na GUI nigdy nie się nie łapałem kiedy mi się zrobi add, a kiedy nie.
  • Odpowiedz
@rozowypasek: Linux, a przynajmniej jądro jest ciągle rozwijane w oparciu o gita. Wszystko ostatecznie zatwierdza Linus Torvalds :) Również zwykle korzystam z konsoli, aczkolwiek IntelliJ ma dosyć przyjemny plugin, więc tego też używam.
  • Odpowiedz
@rozowypasek: Ja jeszcze dodatkowo merguje w vimie. Otwieram każdy plik z konfliktami i ręcznie edytuję. Tak mi jest zdecydowanie wygodniej, bo zazwyczaj i tak trzeba spojrzeć całościowo na plik, a nawet czasem inne, żeby kontekst zmian złapać.
  • Odpowiedz
@rozowypasek: Największa firma w branży IT na świecie, dwa kafle pracowników w samej Warszawie, tutaj rządzi Git. A tak w ogóle to przyzwyczajaj się do konsoli jeżeli chcesz do czegoś dojść w tym fachu.
  • Odpowiedz
@superlogin: @msgreen: kazali mi zainstalować eclipse, zainstalowałam, potem usłyszałam że netbeans jest lepszy to się przeniosłam na netbeansa, a teraz widzę że IntelliJ jeszcze lepszy (nie tylko jeśli chodzi o gita), dobra, będę miała wszystkie 3 :D

@CamelCase: dokładnie to chciałam wiedzieć, dzięki. Przyzwyczajam się ale unikam gdy to możliwe, chociaż czasem jest wygodna.
  • Odpowiedz