Wpis z mikrobloga

Noelo World! ( ͡º ͜ʖ͡º)
Uczę się już chwilę #python i w końcu udało mi się napisać samodzielnie pierwszy sensowny program. Jest to prosty dekoder alfabetu Morse'a. Mile widziana krytyka odnośnie działania i wyglądu kodu.

LINK

-. --- / . .-.. --- / - -.-- .-.. -.- --- / -- .. .-. -.- ---

#naukaprogramowania #programowanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@py_chi_wo: Podejrzewam że dłużej pisałeś docstringi niż kod :D Ogólnie polecam od początku wałkować takie rzeczy jak "list comprehension" i "dict comprehension", te dwie konstrukcje skrócą ci ten kod co najmniej o połowę + będzie bardziej "pythonowy". Dwa, raczej nie ma sensu tworzyć funkcji w stylu "dictionarymorse" i "dictionarylatin" - wrzuć te tuple jako zmienne globalne i korzystaj do woli. + za całkiem ładnie sformatowany kod
  • Odpowiedz
@Kiro: No trochę mi zajęło napisanie komentarzy ale stwierdziłem, że warto to zrobić na tym etapie, żeby nie tracić czasu na zastanawianie się później jak to właściwie działało...? Albo jeśli ktoś jeszcze bardziej zielony ode mnie trafi na mój kod i będzie chciał zrozumieć o co chodzi. Poza tym rzeźbiąc komentarze sam lepiej zrozumiałem co tam się właściwie dzieje. Nie wiem jeszcze czym są list/dict comprehensions ale się dowiem. Formatowanie
  • Odpowiedz
@py_chi_wo: Fajnie, ogólnie kod ładny. Ale te komentarze typu

# ---------------------- STEP 1 ----------------------- #
albo:

# ------------------ MORSE -> LATIN
  • Odpowiedz
@py_chi_wo: Kod jest miejscami niepythonowy, zwłaszcza przesadzone komentarze. Zamiast 'menu' proponuję przerobić program tak, żeby przyjmował jako wejście operację (tj. kierunek translacji) oraz ciąg znaków. Do tego przyda się moduł argparse.

Podrzucam na szybko naskrobaną wersję używającą słowników i innych takich: http://pastebin.com/apeBWpEC
  • Odpowiedz