Czy są tu jacyś mirkowie znający się na #szachy ? Jestem początkującym graczem, szukam dobrych otwarć dla początkujących ( czytaj takich, które nie kończą się poświęceniem połowy bierek za pozycję, jestem jeszcze za słaby, żeby wykorzystywać nieco lepszą pozycję w zamian za np. wieże i konia mniej... )
@htfhere: Otwarcie pionem królewskim, ewentualnie hetmańskim, dla początkujących. Początkujący nie ma po co zgłębiać innych otwarć, tylko namiesza sobie w głowie.
@koszmareq69: Czy ty mówisz o jakimś większym otwarciu, czy jedynie o 1 ruchu? Szukam analiz w stylu tego, tylko tak jak mówię, bez poświęcania połowy bierek za pozycję.
Może nie jest ze mnie mega kozak, ale sporo się tego naczytałem i bardziej namieszało mi to w głowie, niż pomogło. Mówię o jednym ruchu, wiadomo, że na początku należy rozwinąć jak najwięcej figur. Dwa piony, skoczek, goniec, roszada, a potem gra środkowa, na początku baw się tak.
@htfhere: Pamiętaj o trzech zasadach gry w debiucie: 1. Zajmowanie centrum (pionkami) 2. Wyprowadzanie na dogodne pozycje lekkich figur (gońce, skoczki) 3. Bezpieczeństwo króla (roszada) Ponadto: Nie trać czasu na kilka ruchów tą samą figurką, nie wyprowadzaj za szybko hetmana, uważaj na f2 (f7), połącz wieże, utrudniaj grę przeciwnikowi (zajmuj linie i przekątne, wiąż jego figury), pionki nie mogą się cofać, dobrze przemyśl każdy ich ruch. To tak w dużym
teoria tak, uczenie się na pamięć pułapek i otwarć nie
1. Zajmowanie centrum (pionkami)
2. Wyprowadzanie na dogodne pozycje lekkich figur (gońce, skoczki)
3. Bezpieczeństwo króla (roszada)
Ponadto:
Nie trać czasu na kilka ruchów tą samą figurką, nie wyprowadzaj za szybko hetmana, uważaj na f2 (f7), połącz wieże, utrudniaj grę przeciwnikowi (zajmuj linie i przekątne, wiąż jego figury), pionki nie mogą się cofać, dobrze przemyśl każdy ich ruch.
To tak w dużym