Wpis z mikrobloga

Gościszewo [AleBrowar], Smoky Joe
Whisky Extra Stout
Ekstrakt 16, alk. 6.2%
45 IBU
Warka do 14.04.2015

Słody:
- pale ale
- pszeniczny
- Whisky Malt 45 ppm
- Carapils
- czekoladowy pszeniczny
- owies
- palony jęczmień

Chmiele:
- Challenger
- Fuggles

Drożdże:
- Safale S-04

Przygody z wędzonką ciąg dalszy - dzisiaj lecimy z grubej rury, piwo wagi (albo raczej wędzonki) ciężkiej. Myślę, że jak posmakowała mi wędzonka w Grodziskim, to taki hardkor też będę w stanie przełknąć. Pierwszy raz będę miał kontakt z nutami ze słodu whisky. Zobaczymy.

Aromat to głównie czekolada i kawa zbożowa, wędzonka jest, ale nie bucha. Jakbym nie wiedział, że to taki styl, wziąłbym to za siarkę. Piwo jest kompletnie czarne, z niską brązową pianą.

W smaku jest dużo paloności, sporo kawy, i... stosunkowo niewiele nut torfowych. Gdzieś tam się w tle przewijają, ale nie jest to jakiś strzał palonymi przewodami. Piwo jest naprawdę gorzkie, z powodu wysokiej paloności, może w ten sposób przewija się tutaj słód whisky. Chociaż jak się człowiek skupi, to jest coś na kształt palonych przewodów i grafitu z ołówka.

Trochę rozczarowało mnie to piwo. Jako stout jest całkiem dobre, ale spodziewałem się ekstremalnych doznań, męczenia butelki półtorej godziny i błagania, żeby wreszcie je skończyć. Może to po prostu nie mój styl.

#piwo #ocenpiwo #degustujzwykopem #craftbeer #browarhipster i nowy tag #thebobolodegustuje
T.....o - Gościszewo [AleBrowar], Smoky Joe
Whisky Extra Stout
Ekstrakt 16, alk. 6....

źródło: comment_KTeKemHTfjTq7EbvbFnArPBFJIeqwtWn.jpg

Pobierz
  • 8
@TheBobolo: A było trochę kwaśne? Piłem wcześniejsze warki i było to jedno z moich ulubionych piw. Ostatnią nie mogłem dokończyć właśnie przez kwaśny posmak, który zostawał po każdym łyku.