Wpis z mikrobloga

#arduino Mam problem z czujnikiem temperatury i wilgotności DHT22. Trzeba go jakos skalibrowac? Bo pokazuje wilgotnosc 1% i temp 1 stopien. Jak sie podmucha na niego to wilgotnosc podskakuje do 3%. Any idea?
  • 14
@mojwa: Też robiłem pracę na Arduino (tylko, że magisterską) z wykorzystaniem czujników. Muszę powiedzieć, że mimo iż te czujniki są niby skalibrowane to warto mieć pewien wzorzec. Ja akurat zamawiałem od chińczyków części to trochę bałem się, że będzie "przypał", jak podczas obrony wskażą inną wartość niż trzeba.
@mojwa: Ten czujnik jest o dupę rozbić bo po pewnym czasie się rozjedzie... Jeśli w niego parę razy dmuchniesz i dostanie się tam wilgoć to tylko przyspieszy jego degradacje. Lepszym rozwiązaniem jest jakiś czujnik typu MEMS
@mojwa: MEMS to nie jest jeden sensor ale typ. Jeśli chcesz coś za wzorzec to brałbym SHT25 ale jeśli chcesz po taniości to niech promotor zwróci się do TI po sample hdc1000 lub hdc1006. Wszystkie te czujniki maja dość małe obudowy więc pewnie będzie potrzebna przejściówka na stykową lub coś, ale komunikują się po I2C i SPI a nie jest to pseudo 1-Wire jak w DHT