Wpis z mikrobloga

Wąsosz [Perun], Duby Smalone
Smoked Roggenbier
Ekstrakt 13, 5.5% alk.
Warka do 25.05.2015

Słody:
- pilzneński
- jęczemienny wędzony
- żytni
- karmelowe

Chmiele:
- Iunga
- Hallertauer Tradition

Kolejny przystanek na mojej drodze do polubienia piw wędzonych - wędzony Roggenbier. Trzeba to przyznać - żyto jest obecnie na topie. Może nie robi takiej furory, jak amerykańskie chmiele, które do dziś są bardzo popularne, ale jeśli jesteś szanującym się craftowym browarem - musisz uwarzyć coś z żytem. Coraz większą popularność zdobywają również słody wędzone. Perun postanowił połączyć te dwa składniki i wyszły Duby Smalone.

Aromat jest bardzo delikatny, leciutka szynkowa wędzonka i lekki słodowy charakter. Oprócz tego trochę estrów w postaci bananów. Piwo jasnomiedziane, umiarkowanie mętne, niska, prawie biała piana.

W smaku podobnie - bardzo stonowana wędzonka, występuje praktycznie wyłącznie w posmaku. Więcej tutaj żyto i niskiej, ale wyczuwalnej goryczki. Żyto wprowadza tu wielką gładkość, wręcz aksamitność pomimo dość wysokiego wysycenia.

Wszystkim, którzy boją się piw wędzonych, a chcą odkryć tę część piwnej mapy, polecam na początek Duby Smalone - pełne w smaku piwo, z delikatną, nienachalną wędzonką, które uczy krok po kroku smaku wędzonych słodów.

#piwo #ocenpiwo #degustujzwykopem #craftbeer #browarhipster i nowy tag #thebobolodegustuje
T.....o - Wąsosz [Perun], Duby Smalone
Smoked Roggenbier
Ekstrakt 13, 5.5% alk.
Wa...

źródło: comment_q5u1VseliqEgcz2nGNQmHeeuA2L5I5yD.jpg

Pobierz
  • 6
@PeaceUN: Trochę niefortunny dobór znajomych, skoro wszyscy to "chlacze".
Ja osobiście za "chlacza" się nie uważam, nie przepadam za upijaniem się, bo piątek, piąteczek, piątunio, chyba już z tego wyrosłem. Jeśli byłbym chlaczem, to kupiłbym 4 Kuflowe i byłoby fajnie.
Czy degustuję? Staram się. Staram się poczytać o konkretnym piwie, o surowcach, z których je zrobiono. Następnie wącham, próbuję opisać wszystkie aromaty, które wyczuwam. Potem przychodzi faktyczne smakowanie i tak samo