Mirki i Mirabelki, małe polonistyczne pytanie - od tego zależy czy koleżanka zaliczy przedmiot i w konsekwencji semestr, a mianowicie: 1) jaka reguła ortograficzna stoi za słowem waniliopodobny? 2) dlaczego piszemy Piła-Koszyce (w sensie dzielnica Koszyce w miescie Piła) Z pewnością na Wykopie nie brakuje polonistycznych masterów zaopatrzonych w słowniki :) trzeba odpowiadać konkretnie powołując sie na przykłady niestety, ogólniki nie wystarczyły :/ #jezykpolski #poradniajezykowa #polski #polonistyka
@Mawak: jeśli chodzi o 2, to nie byłbym pewien, mi się nigdy nie zdarzyło tak napisać, a nawet coś pamiętam, że rodzice zakazywali mi tego i mówili, że nie mogę.
@sphinxxx: dzięki za linka:> @Fagaldo_Antonio: @ripp1337: dzięki za rady, ale koleżanka nie studiuje polonistyki, nie miała możliwości biegania dzisiaj do biblioteki, a deadline blisko. Zawsze myślę, że nie szkodzi pytać ekspertów na mirko ( ͡º͜ʖ͡º)
1) jaka reguła ortograficzna stoi za słowem waniliopodobny?
2) dlaczego piszemy Piła-Koszyce (w sensie dzielnica Koszyce w miescie Piła)
Z pewnością na Wykopie nie brakuje polonistycznych masterów zaopatrzonych w słowniki :) trzeba odpowiadać konkretnie powołując sie na przykłady niestety, ogólniki nie wystarczyły :/
#jezykpolski #poradniajezykowa #polski #polonistyka
1) Wysoka
2) Bo możemy
Mam nadzieję że pomogłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Fagaldo_Antonio: @ripp1337: dzięki za rady, ale koleżanka nie studiuje polonistyki, nie miała możliwości biegania dzisiaj do biblioteki, a deadline blisko. Zawsze myślę, że nie szkodzi pytać ekspertów na mirko ( ͡º ͜ʖ͡º)
1) http://sjp.pwn.pl/zasady/;629465