Wpis z mikrobloga

AAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!1111111111111111

Wpadam o 13 do pracy, zerkam na agamy, a tam co? ZOŚKA ZNOSI JAJKA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jest duże prawdopodobieństwo, że będą niezapłodnione, bo to pierwsza ciąża, młoda mama, te sprawy, ale mimo wszystko emocje mooootzne ;D

Pojemniki przygotowane. Nie wiem, czy nie podzielić na trzy osobne, żeby nie było ścisku, zobaczymy ile będzie jajek ;)
A tu zdjęcie strzelone z daleka, żeby nie przeskadzać - terraz terrarium jest zasłonięte kocem, żeby odrobinę prywatności zapewnić gamusi ;D Trzymajcie kciuki za zapłodnione jaja!

#terrarystyka #gady #agama #agamy #jajka <--wznawiam ten tag ;D #tylewygrac #wtf #szczecin #zwierzaczki #gadzibastion #smiesznypiesek @gravedigger @pankara @x-SANTA-x @leworwel @Papja @Cahir22: @Ranfun: @Kodys @Queiroz Jak ktoś jeszcze jest leniem i nie sprawdza tagów, a chciałby być wołany - to śmiało pisać do mnie ;)
Khaleesi - AAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!1111111111111111
...

źródło: comment_dT13OMw3FeyW6KLShVkxy2rKRtM4pvd0.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Y-ME: mam zamiar zarobić - w listopadzie otworzyłam sklep terrarystyczny i mam zamiar pociągnąć takie niewielkie hodowle kilku bardzo popularnych gatunków ;) Ale to na przełomie kilku lat, bo w jednym sezonie niewiele mogę zrobić ;)
  • Odpowiedz
@Khaleesi: Juz pewno na caly staff zwiazany z hodowla wydalas juz sporo pewno kasy.nie wspomne o rachunkach za energie. ile za takiego gada sie placi ? chyba dochodowe to nie jest
  • Odpowiedz
@Y-ME: tak, na zaopatrzebie sklepu, terraria, zarówki i cały ten badziew, myślę, że 10k wsadzone. Poza tym miesięcznie rachunek za prąc 500 zł ;) Na gadach w tym momencie pratycznie nie zarabiam, jedyne, co daje mi jakiś dochód to sprzedaż karmówki no i najważniejsze - terraira, które robię na zamówienie i sprzedaję po internetach, z tego się utrzymuję na ten moment. Ale z czasem (długim zapewne), chcę powoli wycofywać się
  • Odpowiedz
@Khaleesi: Jak masz jakkies dobre forum na temat hodowlii byl bym zobowiazany jak bys dala mi linka.
jak wyglada rynek handlu gadami,czy jest problem ze zbytem? potrzebna sa pozwolenia,certyfikaty itp ile trzeba wyzlozyc na poczatek z 20-30k ?
widze ze jestes obtrzaskana w temacie.
  • Odpowiedz
@Y-ME: wszystko zależy od gatunku i w sumie tylko tyle mogę powiedzieć. Ja zajmuję się najpopularniejszymi gadami w Polsce, więc nie wiem jak reszta. Co do kasy - zależy od tego, jak dużą hodowlę chcesz zrobić i w jak dobrych earunkach trzymać zwierzaki. Ja postawiłam na jakość, więc z ilością nie poszalałam, ale mam pewność, że zwierzaki mają wielkie budy i są w nich szczęśliwe ;D ja w sumie tylko
  • Odpowiedz
@Khaleesi: No wlasnie czytam wyszukiwarka mnie doprowadzila :P widze ze ciezko o hurtowego nabywce
Rozumiem ze Ty robisz to z pasji , Ja szukam sposobu na biznes mi zalezy na ilosci :). widze ze bede musial troche poczytac,temat wymaga sporej wiedzy zoologicznej. Co do szczesliwosci zwierzakow to sie nie zgodze,napewno jak by byly na wolnosci to byly by duzo szczesliwsze :) (chociarz dla gadow poziom szczescia to temat abstrakcyjny).
ale
  • Odpowiedz
wskazuwek <-- wskazówek

@Y-ME: jeśli do tej pory nie miałeś kontaktu z gadami, to zakładanie hodowli byłoby kiepskim pomysłem, biorąc pod uwagę, że niewiele wiesz o tych zwierzakach, a wiele rzeczy bardzo przydatnych zdobywa się właśnie przez doświadczenie, a nie czytanie ;) Co do nabywców hurtowych - najwyżej sklepy zoologiczne, ale to ilości moze ze 3 sztuki max z gatunku, bo do trzymania takigo czegoś też trzeba mieć sporo miejsca
  • Odpowiedz
@Khaleesi: ale z Ciebie #gramarnazi :P Nie pisze za dobrze po Polsku

Wlasnie nie mialem stycznosci dlatego podgadalem Ciebie aby wybadac temat, ale jeszcze doczytam moze znajde jakas nisze .
wiadomo ze wiedza teorytyczna<wiedza praktyczna. Jakie sklepy zoologiczne xD ja juz za gieldami patrzylem :P warta uwagi jest w czechach dokladnie w ostrawie ale to i tak trudny rynek dla ludzi raczej z pasja i zamilowaniem do gadow.
Nie dla takich Januszybiznesu jak ja
  • Odpowiedz
@Khaleesi: Karmowke widze duzo osob produkuja ja samemu. hodowla nie jest trudna i nie za bardzo oplacalna.ponadto karmowka musi byc zywa dlatego ciezko to magazynowac,handel musi odbywac sie na biezoco co jest problematyczne.

Czytajac na temat roznych hodowli natknelem sie na temat rakow szlachetnych,w Polsce duzo tego nie ma wiec nie ma duzej konkurecji, za kilogram raka na zachodzie mozna dostac nawet 200-250zl sa to 4-5 sztuk.
caly mankamet to
  • Odpowiedz