Wpis z mikrobloga

http://www.wykop.pl/link/2430859/milioner-dostal-54-tysiace-euro-mandatu/

3/4 komentarzy to istny #shitwykopsays i #shitlewaksays. Za przekroczenie prędkości o 20km/h facet dostał mandat równowartości dwóch rocznych pensji. Liczna część wykopu się cieszy, bo przecież bogaty to go stać i nic mu się nie stanie jak zniknie kilka cyferek z konta. Bo ja zarabiam 1500zł na magazynie i muszę zapłacić za złamanie przepisów tyle samo co milioner. Skandal

I mój faworyt:

I bardzo dobrze. Kara to kara, powinna być równa dla wszystkich.

#lewackalogika #bekazpodludzi #gorzkiezale
A.....i - http://www.wykop.pl/link/2430859/milioner-dostal-54-tysiace-euro-mandatu/
...

źródło: comment_35kZH9DMHqnc1YxTDcwZBUEI6GHdkP0z.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@NoLajf: komentarze. Znalezisko jak znalezisko. Co jakiś czas media podają informacje o bogatym Finie płacącym astronomiczne kwoty za głupie przewinienia na drodze. Rekord pobił chyba prezes Nokii.
  • Odpowiedz
@Aleksander_Newski: To chyba oczywiste że stała kwota dla wszystkich nie ma takiej samego efektu kary. Człowiek majętny ma przywilej jezdzenia szybciej ponieważ go na to stać na mandaty bezproblemowo.
Billa Gatesa nie ukarasz pięcioma stówkami mandatu bo to dla Niego to żadna kara. By kara była odczuwalna powinna być relatywna.
DLaczego równośc nominalna jest ok, a relatywna, względa nie jest ok?
  • Odpowiedz
To chyba oczywiste że stała kwota dla wszystkich nie ma takiej samego efektu kary.

@Epoche: Nie ma. I co z tego? Różni ludzie i na tym samym poziomie zamożności mają różny stosunek do pieniędzy. Uduchowiony chrześcijanin będzie patrzył inaczej na 200zł mandatu niż jego kolega z pracy, skrajny materialista. Niejeden bogaty skąpiec pożałuje kilkuset złotych o wiele mocniej niż ten zarabiający średnią krajowa. Dlatego w cywilizowanych krajach stawki są równe.
  • Odpowiedz
Rozumiem, że np. wysokość kary za fałszowanie żywności powinna być identyczna dla knajpy w małym mieście z malutkimi obrotami i dla międzynarodowego koncernu z miliardowymi?

@fantomasas: powinna być proporcjonalnie większa lub mniejsza w skali do popełnionego przestępstwa tak jak mandat do prędkości. Czy ktoś ma jeden sklep czy kilka ma znaczenie? Nie. Ważne, gdzie to dystrybuował. Albo nieprecyzyjny przykład albo nie wiem.
  • Odpowiedz