Wpis z mikrobloga

Miraski mam pytanko. Warto zaczać grać w CS:GO ? Grywałem dotychczas głównie w Coda 2, i sporo Cod MW1. Potem z pasją Bad Company 2. Bf3 już mi się tak nie podobał mimo, że lubię fpsy więc na jakiś czas przestałem grywać w ogóle w fps.
Cs 1.6 jakoś nigdy zbytnio nie grałem więc odnieść mi się ciężko. Co ważne, moje pytanie w sporej części dotyczy czy będąc spokojnym nie szukającym ciśnienia graczem dam radę pograć sobie spokojnie w cs czy raczej spina i sami pro ? Widziałem parę razy na paru serwisach opinie, że jak nie szukasz grania na "spinie" to nie zaczynaj z CS. A ja wiekowy już jestem chce sobie wejść postrzelać i nie stresować się.
Jeszcze 1 sprawa- te całe skrzynki skiny itp, to tylko taka zabawa jak skiny w grach moba ? Nic zmieniającego rozgrywkę generalnie nie trzeba w tym brać udziału ?
Będę wdzięczny za jakieś odpowiedzi.
#csgo
  • 16
@Oucz: Jeżeli chcesz grać na serwerach FFA (Uproszczonych, czyli 10v10 itp.) to spokojnie sobie bez stresu pograsz. Jeżeli natomiast chcesz grać mecze turniejowe to ze spokojnego gracza, którym jesteś może wiele nie pozostać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Skiny poza wyglądem nic nie dają w rozgrywce.
@Oucz: ja gram w csa tylko w trybach z respawnem, czyli jakieś gungame'y i team deathmatche, ale robię to chyba głównie z sentymentu: można je sobie ogrywać, ale nie będzie to raczej nic ponad to, co oferują inne gry. Trybów turniejowych, nawet nierankingowych, w ogóle nie tykam, bo to dla mnie za nudne. Da się tam grać chyba bez spiny: w 1.6 się dało, to czemu nie tutaj...
Skiny zmieniają tylko
@Oucz: tak skiny w żadnym wypadku nie wpływają na rozgrywkę, każdy ma takie same szanse.

a czy warto, sam zdecyduj, jak nie tryhardujesz i grasz dla przyjemności ze znajomymi to jak najbardziej, ja się świetnie bawię jak gram sobie z kumplami, a przy solo pewnie ruskje, czity itd. będą nie do zniesienia ;p
@Oucz: Jeżeli zbierzesz sobie znajomych podobnych skillowo, to możesz grać sobie na luzie. Ale grajac z graczami losowymi szybko będziesz się denerwował (zwłaszcza jeżeli zaczynasz i będziesz trafiał na silverów) bo:
a) trafią ci się ruscy, którzy poza krzyczeniem nic nie robią
b) ktoś sobie pójdzie na obiad i pół meczu bedzie afk
c) nagle mama komuś wbije do pokoju i koleś wyjdzie z gry
d) wielu graczy na niskich rangach
@CeZ_: Dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Nie, moi znajomi raczej w takie gry nie grają :P. A ja szukam grania na zasadzie wejść postrzelać sobie dobrze się pobawić i wyjść. Toxic community to ja akurat znam z paru gier więc to nic nadzwyczajnego ale rozumiem w czym rzecz. Chociaż nie brzmi zachęcająco :P
@Oucz: w trybie turniejowym raczej zawsze znajdzie się ktoś kto będzie spinać (może z wyjątkami wyższych rang) no i czasem się zdarzają lepsi gracze na niskich rangach (nowe konta graczy którzy są w wysokich rangach) ale nie jest to zaraz tam jakaś plaga. Ciekawą ligą jest Faceit gdzie ludzie raczej tak nie spinają a i rozgrywka też jakaś lepsza jest (przynajmniej jak dla mnie)
@Oucz: poczekaj do końca IEMa, cena CS:GO powinna spaść do śmiesznej kwoty, wtedy sobie kupisz, posprawdzasz i zdecydujesz czy zostać "kanterowcem" na dłużej :)
@Oucz: Faceit to liga dodatkowa ale tryb rozgrywki jest taki sam jak w przypadku matchmaking'u. Są jeszcze gungame'y surfy zombiemody i wiele innych o ile się nie mylę (w source było takich serwerów z jakimiś innymi rozgrywkami cała masa z tego co pamiętam a w GO za tym szczerze mówiąc nie patrzyłem).
@Oucz: grajac bez spiny trafisz do takiej rangi gdzie reszta graczy będzie na twoim poziomie wiec bez problemu :) I ruskiego się nauczysz dodatkowo ;)