Wpis z mikrobloga

Dziesiejszy meet.js we #wroclaw uważam za średnio udany. Pierwsza prezentacja o testowaniu aplikacji angularowych była zbyt ogólnikowa i defakto nie szło się z niej dowiedzieć ani jak testować, ani nic o dobrych praltykach, ani nic rewolucyjnego. Druga o CasperJS była bardzo ciekawa i polecam zapolować na nią. Jeśli robisz frontendy obadaj temat. Trzecia była o web componentach, pokazała w minimalny sposób z czym to się je. Imo webcomponents umarło jakieś 5 lat temu, a do dzisiaj nic ich w pełni nie implementuje. Dodam jeszcze że spotkanie miało miejsce w Winners pub przy Włodkowica, co było największą porażką. Było drogo, ciasno, niewygodnie i ogólnie nieprzyjemnie. #programowanie #webdev #javascript
  • 14
@kmicolo: iść byle iść to dla mnie strata czasu. O ile to, że prezentacje byłby słabe/średnie bym zniósł, bo lubię wspierać tych którym się chce prezentować, tak nie zniósłbym słabej organizacji.
@kmicolo: dzięki za zdjęcie z czarnolisto, nie wiem czemu tam trafiłem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dziękuję @Vladimir_Smirnoff za interwencję.

Parę minut temu chciałem pomarudzić tylko, że obserwując większość z tych tagów dowiaduję się o takich rzeczach po fakcie? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Druga o CasperJS była bardzo ciekawa i polecam zapolować na nią

@kmicolo: Co tam ciekawego było o CasperJS? Jakieś straszczenie? Na razie nigdzie nie widzę tej prezentacji...
@m4kb0l: goście bardzo ogarnięci, pokazali cały zestaw narzędzi do testowania regresyjnego modułów frontendowych aplikacji. Opowiedzieli o tym kompleksowo, opowiedzieli o alternatywach, problemach, o tym jak sami tego używają i podali kilka przykładów z życia.
@m4kb0l: przy każdym commicie automat robi screenshoty fragmentów aplikacji i porównuje je z wzorcami. Jeśli coś się zmieniło, tworzony jest diff ze zmianami i CI zgłasza problem. Każdą zmianę designu możesz zaakceptować albo oznaczyć jako bug do poprawy. Używając odpowiednich narzędzi możesz po każdym commicie przeprowadzić takie testy na różnych przeglądarkach i systemach operacyjnych. Jeśli coś się #!$%@? od razu możesz to wychwycić :)