CV90120-T chyba w tej samej wersji, która była testowana w Polsce razem z PT-91 w 2007r. CV90 strzelał wtedy polską amunicją - i to był chyba początek tego pomysłu na czołg lekki. Mija 8 lat a my nadal w polu - mogliśmy go wtedy kupić i mieć problem z głowy. Choć cholera wie ile on kosztuje, bo nikt go jeszcze nie kupił:) Te "wybrzuszenia" po bokach i "belka" na froncie to elementy systemu ochrony aktywnej AMAP-A (Advanced Modular Armour Protection–Active) - opracowanego przez niemiecki IDB (oni też opracowali te wszystkie nanoceramiczne pancerze, które mają być stosowane na nowych Rosomakach i innych nowych makietach:) AMAP to kilkadziesiąt niezależnych kaset z ładunkiem wybuchowym, każda wyposażona we własne czujniki optyczne (te kreski?). Nadlatujący pocisk jest wykrywany w odległości 2-3 m i buuuum! Nie ma odłamków, podobno żołnierz stojący 2m od eksplodującego modułu jest bezpieczny...chyba oznacza to tyle, że przeżyje:) Kosz takiego systemu to ok 1mln złotych! W czym on jest lepszy od klasycznych ERA? Nie wiem. #militaria #militarneciekawostki #armia #cv90120 #pl01concept
@plusujemny: Bardzo możliwe, innym czynnikiem może być mniejsza waga. Nie trzeba okrywać całego pojazdu - tak jak z przodu widać, jedna belka wystarczy.
Chciałbym oficjalnie NAPLUĆ z tego miejsca na każdego któremu nie chcę się dziś iść na #wybory nie zależnie od tego na kogo by zagłosował. Oczywiście podwójnie chciałbym OPLUĆ tych którym się dziś nie chcę iść ale będą pisać o polityce na mirko regularnie.
Zaplusuj jeśli nie pobrałeś karty do referendum. Głosowałem chwilę po 7 rano i podobnie jak ja udziału w referendum odmówiła co druga osoba :) #polska #wybory #wydarzenia #chwalesie
Te "wybrzuszenia" po bokach i "belka" na froncie to elementy systemu ochrony aktywnej AMAP-A (Advanced Modular Armour Protection–Active) - opracowanego przez niemiecki IDB (oni też opracowali te wszystkie nanoceramiczne pancerze, które mają być stosowane na nowych Rosomakach i innych nowych makietach:)
AMAP to kilkadziesiąt niezależnych kaset z ładunkiem wybuchowym, każda wyposażona we własne czujniki optyczne (te kreski?). Nadlatujący pocisk jest wykrywany w odległości 2-3 m i buuuum! Nie ma odłamków, podobno żołnierz stojący 2m od eksplodującego modułu jest bezpieczny...chyba oznacza to tyle, że przeżyje:)
Kosz takiego systemu to ok 1mln złotych! W czym on jest lepszy od klasycznych ERA? Nie wiem.
#militaria #militarneciekawostki #armia #cv90120 #pl01concept
Może lepiej sobie radzi z głowicami tandemowymi, no i ma być bezpieczne dla piechoty