Wpis z mikrobloga

Mircy, mam pytanko. Potrzebuję zakupić lampę z czujnikiem ruchu (do powieszenia w garażu) i żarówki ledowe (na standardowe gwinty E27 i E14). Lampa z czujnikiem była ostatnio w #biedronka , ale przegapiłem :( Teraz ma być w #lidl ale jest napisana jakaś dziwna moc 0,5W i obstawiam, że może być za słaba.
Szykują się grubsze zakupy, bo tych żarówek chcę zamówić kilkanaście, więc pomyślałem o #aliexpress . Czy ktoś z Was kupował tego typu #oswietlenie #led od chinoli? Jeśli tak, to powiedzcie mi czy warto, jaka jest jakość towaru i ewentualnie prosiłbym o jakieś legitne firmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 21
  • Odpowiedz
@daxter90: Ja kupowałem z ali żarówki ledowe już nie raz. Ale jeśli lampę do garażu to kupuj tylko ledowy halogen :)

Co do żarówek z Chin to albo szukaj na diodach smd albo nastaw się na szukanie raczej mocniejszych.
  • Odpowiedz
@karpaciarz: działacie wysłkowo ?
Chodzi o to, że moja mama kupiła ostatnio żarówkę GTV 10W, która miała świecić jak 64W - a nie świeci. Więc chciałbym kupić coś mocniejszego, np żarówki 12W.
A co do tej lampy do garażu, to garaż ma powierzchnię około 30 m2 i obawiam się że 1000 lumenów to będzie zbyt mało...
  • Odpowiedz
@daxter90: zależy jaką masz powierzchnię do oświetlenia. Ja ostatnio kupiłem dziadkowi przed dom 70W i pięknie oświetla. Ale to już naprawdę spora moc.
  • Odpowiedz
@piciek: 70W LED? To chyba starcza na spore podwórko :)
Zależy mi, żeby z żarówki 10 - 12W mieć jak najwięcej lumenów. Na #aliexpress jak dla mnie nie ma szału jakościowego, ani cenowego. Chyba, że się mylę, to prosze mnie wyprowadzić z błędu jakimś konkretnym przykładem :)
  • Odpowiedz
@daxter90: nie patrz na waty i dziwne porównania "świeci jak", tylko strumień w lumenach
"stara setka" czasami miała 1160lm (produkcja auchan), albo 1360lm (osram). 20% różnicy w świetle. Producenci ledów zawsze podpisują na swoją korzyść
  • Odpowiedz
@karpaciarz: Ok, ta GTV 10W miała 860 lumenów. To zdecydowanie za mało, jak na to pomieszczenie. Czy muszę się wspinać na grubsze Waty, czy są jakieś żaróweczki które będą miały np 1100 lumenów przy 10W ? Tylko chodzi mi o legitne produkty.
  • Odpowiedz
@karpaciarz: Tak, tylko że mają 800 lumenów, a jak wspominałem 860 jest za słabe do tego pomieszczenia.
Przeglądam różne żarówki na #aliexpress, ale zauważyłem, że przy najtańszych sprzedawca nigdy nie podaje ilości lumenów. Tylko Waty...
  • Odpowiedz
@daxter90: jeśli potrzebujesz większy pobór mocy np 20W jest na to prosty sposób, dodatkowy rezystor w środku żarówki :) lumenów nie zwiększa ale może ktoś kupi bo więcej Wat

Miałem klienta który przyznał się że kupił 50sztuk z chin bo chciał taniej (akurat chodziło o żarówki gu10). Po 4 miesiącach działało dalej mniej niż 10.

Wszystko to co na allegro i w polskich sklepach to tak samo produkty chińskie (łącznie z
  • Odpowiedz