Wpis z mikrobloga

@Lrrr: w tym roku niestety nie mam suszonych do sprzedaży, ani innych odmian, skala na razie jest mała. W przyszłym roku będę miał i więcej odmian i suszone :)

@npsr: ta odmiana jest bardzo odporna (z mojego doświadczenia), nie jest trudno, ale jakaś dyscyplina zawsze być musi. Co 2 dni trzeba spojrzeć czy nie podlać (tak w skrócie).

@Maupolina:
@dm0wsk1:
@jaywalker:
Jest konkretna data kiedy wrzucę poradnik,
@goromadska: ja chce wystartować z produkcją ostrych sosów i potrzebuje dość sporo takich papryk. Własna hodowla wydaje się być najrozsądniejsza, tylko czy osiągnę wymaganą moc produkcyjną ;(
@Lrrr: Ciężko powiedzieć co chcesz osiągnąć :)
Ja również interesowałem się tematem sosów. Jeżeli chodzi o ich produkcję to nie wydaje się ona nie wiadomo jak skomplikowana. Problemem jest sanepid... i jego wymagania.
@goromadska: nie tyle co ostrość, a ilosć mi chodzi :D niestety papryka ma to do siebie że dość sporo traci na objętości podczas obróbki. Mam kilka pomysłów na ciekawe kombinacje smakowe, miałem przyjemność próbować scotch bonnet i habbanero z tych takich ostrzejszych. Scotch wygrywa, owocowy aromat a habanero oferuje plastik XD
@Lrrr:

habanero oferuje plastik


Nie zgodzę się z Tobą, bardzo lubię ten aromat. Mi bardziej przypomina piżmo. Jeżeli chcesz jednak owocowego aromatu to polecam habanero oragne. Wyraźnie czuć cytrusowe nuty.
@goromadska: dla mnie habanero jest takie bardzo chemiczne, nie pasuje mi to. Nie do sosów. A też nie chciałbym kombinować z aromatami w sosach. Musze poszukać, kupić świeżych papryk i coś postaram się ogarnąć. Jak mi się uda to możemy się wymienić owocami pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)