Wpis z mikrobloga

@PatologiiZew: właściwie to nie podchodzę, nie mają dla mnie znaczenia...ale ja to ja, wiem, że jest mnóstwo protestantów, którzy włączają się bardzo aktywnie w takie święta "około wielkanocne", którzy włączają się we wspólne modlitwy w kosciołach katolickich itp
  • Odpowiedz
@niose2: Jak odniesiesz się do stwierdzenia, że Jezus zamiast wziąć się za robotę, pomagać swoim ludziom, nauczać, tak po prostu dał się zabić. Co to jest za trudność tak wszystkim dookoła nabluzgać, że aż chcą Cię ukrzyżować. Zero dyplomacji. Zostawił po sobie naukę, ale tak na prawdę całe budowanie wiary zostawił "tylko" ludziom podczas gdy on był bogiem i mógł zrobić to lepiej i sprawniej.
  • Odpowiedz
@niose2: Bóg jest istotą doskonałą, a jednocześnie ma jakiś plan wobec człowieka (stworzenie go, zesłanie Mesjasza itd). Plan, z definicji, polega na tym, że coś się zmieni. Skoro coś się zmieni, to jednocześnie zmieni się Bóg lub jego relacja do rzeczywistości (#!$%@?ąc od ogólnego stosunku Boga do rzeczywistości, to akurat nie ma w tej chwili znaczenia).
Także, jak godzisz to, że Bóg jest absolutnie doskonały, a jednocześnie zmienia siebie czy swoją
  • Odpowiedz
@zboinek:

Cytowany tekst... > > Jak odniesiesz się do stwierdzenia, że Jezus zamiast wziąć się za robotę, pomagać swoim ludziom, nauczać, tak po prostu dał się zabić. Co to jest za trudność tak wszystkim dookoła nabluzgać, że aż chcą Cię ukrzyżować. Zero dyplomacji. Zostawił po sobie naukę, ale tak na prawdę całe budowanie wiary zostawił "tylko" ludziom podczas gdy on był bogiem i mógł zrobić to lepiej i sprawniej.

Od końca.
  • Odpowiedz
@Kampala myślę, że też trochę ci wyjaśni ten wpis do @wrrior

@wrrior: Zaczęło się od pewnego anioła, który w Biblii jest opisany w księdze Ezechiela. Zapragnął on uwielbienia dla siebie samego, zaczęła się walka w niebie, konflikt który trwa do tej pory, ale który już ma zwycięzce (Jezusa).

To też jest ważne, aby zrozumieć, że ludzie są ofiarami tego konfliktu.
Piekło, śmierć druga nie jest dla ludzi - jest dla szatana,
  • Odpowiedz
@niose2: Ale to są jakieś Twoje bajania. Gdzie są konkretne odniesienia do Grzechu Pierworodnego? Jakie cytaty możesz przytoczyć? Jakie wypowiedzi Jezusa możesz wskazać tłumaczące naturę Grzechu Pierworodnego?
  • Odpowiedz
@wrrior: aha, to jest tak, że katolicka teologia rozróżnia własnie taki "jeden grzech pierworodny" czyli to zerwanie owocu...ale ja studiując biblię, widzę troszkę inaczej, że grzech sam w sobie zaczął się nieco wcześniej, że ludzie są ofiarami tego, że jesteśmy zniewoleni...a tylko w Jezusie mamy łaskę, by żyć w wolności, serio..znam faceta, który pił 40 lat, ale kiedy sie nawrócił, to Bóg całkowicie go uwolnił
  • Odpowiedz
@wrrior:
Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.
[Jan 8:44]

Nazajutrz ujrzał Jezusa, idącego do niego, i rzekł: Oto Baranek Boży, który gładzi grzech świata.To jest Ten, o którym powiedziałem: Za mną idzie mąż, który był przede mną, bo
  • Odpowiedz
@wrrior: opis szatana z Ezechiela: Synu człowieczy, zanuć pieśń żałobną na królem Tyru i powiedz mu: Tak mówi Wszechmocny Pan:Ty, który byłeś odbiciem doskonałości, pełnym mądrości i skończonego piękna,Byłeś w Edenie, ogrodzie Bożym; okryciem twoim były wszelakie drogie kamienie: karneol, topaz i jaspis, chryzolit, beryl i onyks, szafir, rubin i szmaragd; ze złota zrobione były twoje bębenki, a twoje ozdoby zrobiono w dniu, gdy zostałeś stworzony.Obok cheruba, który bronił wstępu, postawiłem
  • Odpowiedz
@wrrior: Wyrósł bowiem przed nim jako latorośl i jako korzeń z suchej ziemi. Nie miał postawy ani urody, które by pociągały nasze oczy i nie był to wygląd, który by nam się mógł podobać.Wzgardzony był i opuszczony przez ludzi, mąż boleści, doświadczony w cierpieniu jak ten, przed którym zakrywa się twarz, wzgardzony tak, że nie zważaliśmy na Niego.Lecz on nasze choroby nosił, nasze cierpienia wziął na siebie. A my mniemaliśmy, że
  • Odpowiedz
@niose2: Przecież tu nie ma ani słowa o Grzechu Pierworodnym. Jeśli to wszystko co udało Ci się znaleźć na ten temat, to sugeruję poważnie przemyśleć swoje założenia.
  • Odpowiedz
@wrrior: yy napisałem już wcześniej, że kościół katolicki uwaza, że owe zjedzenie owocu było owym grzechem pierworodnym...ja natomiast postaralem się opisać szerzej to co mówi Biblia na temat pochodzenia grzechu i jak Bóg sie z tym rozprawił

jeśli chcesz interpretacji wg krk to lepiej poczytaj katechizm

nie jestem w stanie odpowiedzieć ci lepiej
  • Odpowiedz