Aktywne Wpisy

kt13 +4
Wykopki co polecacie
Zaraz mi powiecie ze "widziały gały, co brały" no ale co zrobić, jak większość facetów mieszka z mamą
Niebieski ani razu od 7 lat mieszkania we wspólnie wynajmowanym mieszkaniu nie umył ani wanny ani kibla, ani nie zrobił prania bo "nie umie"
Oferowałam instruktaż to mnie spławia, że to nie jest zajęcie dla chłopa
Ale prasować się nauczył. Jak się kiedyś ostro pokłóciliśmy gotował sobie sam (wrzucał frytki i
Zaraz mi powiecie ze "widziały gały, co brały" no ale co zrobić, jak większość facetów mieszka z mamą
Niebieski ani razu od 7 lat mieszkania we wspólnie wynajmowanym mieszkaniu nie umył ani wanny ani kibla, ani nie zrobił prania bo "nie umie"
Oferowałam instruktaż to mnie spławia, że to nie jest zajęcie dla chłopa
Ale prasować się nauczył. Jak się kiedyś ostro pokłóciliśmy gotował sobie sam (wrzucał frytki i
wysokiewiczplum +526
JEDZENIE DLA MEDYKA
Cudowny covidowy czas, kiedy to frajernia na średniej krajowej zrzucała się na jedzenie, dla najbogatszej grupy zawodowej w kraju XD
Przecież oni musieli się turlać ze śmiechu w tych szpitalach. Kompletny absurd
#lekarski #pracbaza #programista15k #zarobki #medycyna
Cudowny covidowy czas, kiedy to frajernia na średniej krajowej zrzucała się na jedzenie, dla najbogatszej grupy zawodowej w kraju XD
Przecież oni musieli się turlać ze śmiechu w tych szpitalach. Kompletny absurd
#lekarski #pracbaza #programista15k #zarobki #medycyna

#jee
#pytaniedoeksperta
#spring
Może mi ktoś wyjaśnić kwestię zabezpieczenia aplikacji w JEE 7 ?
O ile w Spring Security jest to dosyć przejrzyste to w JEE mam pewne problemy jak dobrze to zrobić.
Spring nie zależy od serwera aplikacyjnego bo jak wiem JEE jest specyfikacją i każdy serwer implementuje ją po swojemu o ile ją w całości implementuje ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Robiąc w Springu prostą autentykację i autoryzację w oparciu o dane zapisane w relacyjnej bazie jesteśmy w jakiś sposób uzależnieni od jej schematu czyli relacji i ich powiązań.
Korzystając oczywiście z ORMa (Hibernate) mamy zazwyczaj takie klasy(encje/tabele):
User 1-------------N UserRoles N----------------1 Roles
Wiadomo klasa User implementuje wymagany interfejs UserDetails , w pliku xml definiujemy resztę np:
stronę logowania
ścieżki url pod jakie możemy się dostać z daną rolą lub bez niej
sesje
filtry
itp itp itp.
To jest oczywiste, dzięki temu nazwijmy to nasza polityka bezpieczeństwa jest "przenośna" = nie zależy od danego serwera aplikacji, bo Spring Security korzysta z Servlet API.
Pytanie jak to zrobić w JEE 7 z serwerem WildFly 8.2
Korzystam z Hibernate - wiadomo - jboss,
JSF, EJB 3
Czy mogę tak samo jak w Springu zrobić odpowiedni model w bazie użytkownicy role itp?
źródło: comment_mLxELXQWjfhs7kgdEyek5mNVxTMaE1vW.jpg
PobierzJak mam model konceptualny bazy i mam User N ----------- N Roles to co się w modelu fizycznym dzieje ?
Po stronie Hibernate (klas w JAvie jak tam sobie to nazwiesz) moge miec :
Klase User i klase Roles i dac manytomany i nie miec klasy UserRoles w kodzie lub
zrobic to inaczej mieć 3 klasy i tak jak wyżej napisałem ...
http://www.mkyong.com/spring-security/spring-security-hibernate-annotation-example/
Tak jak w modelu relacyjnym konceptualnym masz User N-N Roles to w fizycznym powstaje tabela - asocjacyjna tak ?
http://chomikuj.pl/finka15/WAT/semestr+III/Bazy+danych/Bazy+danych_L2,2624910304.pptx slajd 16-17 jakbyś nie wiedział OCB.
To nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie ...