Wpis z mikrobloga

W skali trudności jak byście ocenili francuski i niemiecki? Bo z angielskiego jestem kozak, bardzo dobrze mi idzie, zacząłem z francuskim i #!$%@?, nic nie mogę się nauczyć. Jednocześnie uczę się hiszpańskiego i ten idzie mi już lepiej (uczę się obu od 3 lat), ale zastanawiam się nad rzuceniem francuskiego na rzecz niemieckiego, JAKIEŚ REFLEKSJE? #jezyki #niemiecki #francuski
  • 8
  • Odpowiedz
  • 2
@Papeteria: Zdecydowanie niemiecki jest łatwiejszy, bo granice między wyrazami są ostre/wyraźne, w przeciwieństwie do francuskiego, w którym jest ciąg wyrazowy ze względu na dużą liczbę samogłosek w stosunku do spółgłosek, elizję i skracanie słówek i do tego multum homonimów lub słów podobnie brzmiących.

Przeczytaj sobie zdanie "On en a eu assez", a teraz przeczytaj "Wir hatten genug davon".
Które zdanie lepiej ci się czyta? Które jest łatwiej
  • Odpowiedz
@Papeteria: Jestem nieco zszokowany niektórymi wypowiedziami, jakoby niemiecki był podobny do angielskiego. Według mnie to nieprawda. Angielski znam płynnie, skończyłem anglistykę, a obecnie uczę się hiszpańskiego i francuskiego właśnie. Niemieckiego uczyłem się przez cały okres edukacji i do niedawna też samemu, więc porównanie mam. Z chęcią bym usłyszał od tych osób, z której strony angielski jest podobny do niemieckiego, skoro prawie połowa jego słownictwa pochodzi z... francuskiego. Widać to zresztą ucząc
  • Odpowiedz
@Volki:

Przeczytaj sobie zdanie "On en a eu assez", a teraz przeczytaj "Wir hatten genug davon".

Które zdanie lepiej ci się czyta? Które jest łatwiej zapisać ze słuchu? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Niby racja z tym odstępem, aczkolwiek jak dla mnie wciąż francuski łatwiej się czyta niż niemiecki gdzie spółgłoski przeważają nad samogłoskami.

@majlo1985 Mogę się tylko pod tym podpisać całym sobą. Chociaż nadal uważam, że wymowa
  • Odpowiedz