Wpis z mikrobloga

Mirki.. taka rada.

Dobijaly nas w nowym domu rachunki za prad. 500-600 zeta. Ostatnie 3 zawieraly sie wlasnie w przedziale 550-620.
Wiadomo:

- dwojka dzieci: tv, pralka
- swiatlo w kilku pokojach, bo krotki dzen
- ja pracuje w domu , wiec 2x komp, drukarka itd..
- 4 kompy non stop wlaczone
- wieczorem cos tam w warsztacie, ale z umiarem: szlifierka, swiatlo, wiertarka

W blokach w podobnej konfiguracji placilismy ~300 a tez bylo prane, tez byly kompy tez byl TV i swiatlo.
Wrodzona #cebula kazala mi cos z tym zrobic. Kupilem na #aliexpress kilkanascie zarówek :

http://www.aliexpress.com/snapshot/6398699047.html?orderId=65045637944675
http://www.aliexpress.com/snapshot/6403046857.html?orderId=65059814984675

Jedna okazala sie zepsuta. Reszta dziala bez problemu. Przez 2 miesiace ostatnie nigdzie nie wyjezdzalismy. Dni byly w sumie jeszcze krtosze., Korzystalismy z pradow dokladnie tyle samo co zawsze.

Przyszedl kilka dni temu nowy rachunek i co ? ~280 zeta! ( ͜͡ʖ ͡€)
#januszebiznesu
#profit !

Dokupie na dniach jeszcze nastepne (bo nie wszystkie zmienialem) + kilka z czujnikiem PIR, zeby sie nie musialy swiecic caly czas przed domem itd..
aaa... wzialem na probe z zimnym swatlem ze 2. Do dupy sa NIE BRAC.

Taguje tez #cebuladeals , bo chyba warto.
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Huczek: Nie zejda. Moj musi byc wlaczony prkatycznie cala dobe. Zona tez pomaga z doskoku.
Popcorna mam jako odtwarzczac do tego pseudo serwerek z dyskiem. I ze 2 pralki dziennie.
  • Odpowiedz
@bigger: A jak światło? Mocne, jasne? Mam teraz jakieś żarówki energooszczędne (nie ja kupowałam więc nie wiem co to dokładnie) i mimo, że dwie świecą to czytać nie da rady bez dodatkowej lampki. No i ciekawe ile takie żarówki wytrzymają. W praktyce jeszcze nie sprawdziłeś, ale może wiesz z jakichś źródeł?
  • Odpowiedz
@bigger: O widzisz, właśnie ostatnio to samo planowałem. Powiedz mi w takim razie, jeśli już masz doświadczenie - jaką żarówkę LED kupić, żeby miała ciepłe i równomierne światło i moc odpowiadającą mniej więcej 100W żarówce tradycyjnej? Szukałem takich w Polsce i kosztują kilkadziesiąt zł za sztukę, parę lat by mi się zwracała taka inwestycja.
  • Odpowiedz
@despiaciu: @feketehajuno: Maja "cold" light i "warm" light. Wzialem i takie i takie, ale cold jest zbyt niebieskie. Kojarzy mi sie za bardzo z chinskimi xenonami. Idzie sie przyzwyczaic z braku innych w salonie taka mamy wlasnie w lampie do czytania, ale wezme ja do warsztatu.
Chcialem zrobic foty, ale moj sażem nie ogarnia na tyle,zeby bylo wiadc roznice istotna. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Swiatlo jest dosc mocne. Co prawda najmocniejsza (12W) jest slabsza niz sie spodziewalem, ale generalnie nie odczuwam nigdzie braku swiatla.
Enegrooszczedne tez mialem i jest jasnosc porownywalna mysle. Na pewno nie jest to typowa 100W ;)
Tylko energooszczedne
  • Odpowiedz
@bigger: wszystko ładnie pięknie, też testowałem kilka modeli, niestety ich żywotność w zależności od partii mieściła się w 1-3 miesiącach, bez problemu można kupić w elektromarketach za 35 pln żarówkę ledową z realną gwarancją. te majfriendowskie mają taką przypadłość że minimum jeden z ledów dosłownie zaczyna się topić :)
  • Odpowiedz
Niestety to nie sa odpowiedniki 100w

takie slabe ~80W jakbym mial zgadywac

@bigger: No właśnie i to jest problem, bo jak mam pokoje na górze z praktycznie tylko jedynym źródłem światła na środku, to żarówka 80W jest stanowczo niewystarczająca. 100W ledwie daje radę. Mam w planach rozbudować oświetlenie o dodatkowe punkty, mam kable poprowadzone, ale jeszcze trochę czasu mi to zajmie, bo mam inne zajęcia teraz.

No nic, ale chyba
  • Odpowiedz
@bigger: no ja kupiłem akurat takie, które mają kształt normalnej żarówki, z dosyć dużym radiatorem, ale świecą ładnym naturalnym światłem i mają moc około 80w
  • Odpowiedz
@fisek12345: Ja wzialem rozne. Od 3w do 12w. 3w w lapkach dzieci w pokoju. 12w w sufity.
9w w lapke do lutowania.
Jest ok, ale wolalbym zeby mocniejsze tez byly

No i switlowek nie moge znalezc. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz