Wpis z mikrobloga

Chyba mnie pokręci! Byłem z córką na kontroli u pediatry. Wizyta planowa ale inny lekarz, jakaś Pediatra Immunolog z bogatym doświadczeniem pracująca w Centrum Zdrowia Dziecka.
Podczas osłuchiwania dziecka dało się zauważyć, że coś zwróciło jej uwagę. Osłuchiwała małą na leżąco w różnych pozycjach...

Ja tu słyszę delikatne szmery nad sercem...

Cóż, kazała wybrać się do kardiologa, ale dziwne, że nie zwrócił na to uwagi żaden inny lekarz. Teraz sam już nie wiem czy jej się zdawało, że coś słyszy czy potraktować to na poważnie i iść do kolejnego lekarza.
Spokoju to ja chyba nie zaznam...
#dziecko #rodzina #zdrowie #medycyna #gorzkiezale
  • 11
@xSQr: Hej ! Mój syn już na KTG miał dziwne zaburzenia rytmu serca. Skierowano nas na USG + echo serca (ok 7 miesiąca ciąży) okazało się że maluch ma 'strunę' . Nie wiem do końca co to jest, ale jest to dość popularna przypadłość. Wówczas pani doktor przestrzegła nas że gdy dzieciak się urodzi to przy osłuchiwaniu mogą być zauważalne szmery w okolicy serca i że nie ma co się tym
@xSQr: Zmień tego lekarza co powiedział, że to normalne :] Idź do kardiologa, zrób ekg i echo. Lepiej dmuchać na zimne. Tez w młodości miałem szmer w sercu (niedomykalność zastawki). Wyrosłem. Teraz mam serce zdrowe jak dąb.
@xSQr: idz do lekarza po skierowanie do kardiologa, oczekiwanie na wizytę w gdańsku to około 6msc :)
moja córka ma szparki między komorami, nic groźnego, kontrole co parę lat musimy robić.
@xSQr: Wygląda na to, że usg serca rozwieje wątpliwości. Raczej nie przejmuj się szmerami, w wieku dziecięcym nie stanowią one o wadzie trwałej, prawdopodobnie szmery ustaną kiedy pozrasta sie wszystko, co miało się w sercu pozrastać. Głowa do góry!
@xSQr: Kolego, szmery u dziecka to nie musi być nic poważnego. Często występują tzw. szmery niewinne, które nie są patologią. Naturalnie idź tak jak skierowała Cię lekarka do kardiologa, ale na spokojnie, nie przejmuj się! I naturalnie masz rację, lekarz jeśli Ci o takim czymś powiedział, to według mnie powinien wyjaśnić pokrótce patofizjologię.