Wpis z mikrobloga

Moje skarby nareszcie wróciły do użytku :D

M-2407S Aria i Merkury HI-FI DSH-303, piękny zestaw tworzą, szczególnie w nocy ;)

Magnetofon był tu już chyba parę razy opisywany, ale nie wiem, czy pisałem o Merkurym. Jest to jeden z najciekawszych polskich amplitunerów. W swoich czasach, czyli pod koniec lat 70, był sprzętem dość nowoczesnym (jak na PRL) i zawierał kilka ciekawych smaczków. M.in. zastosowano hybrydowe układy scalone (potem także japońskie STK) zamiast tranzystorów, co wówczas było oznaką technicznego zaawansowania. Ale przede wszystkim, jest to amplituner tzw. quasi-quadro, czyli oferujący symulację dźwięku przestrzennego po podłączeniu czterech kolumn. Tak, tak, w latach 70. Nie jest to typowy amplituner czterokanałowy (kwadrofoniczny), oferuje tylko symulację dla tylnych kanałów (tzw. ambifonię), niemniej jednak jest to warta odnotowania ciekawostka. Podobne możliwości mają słynne Radmory 51xx.

Poza tym, urządzenie to posiada unikalny jak na tamte czasy układ zapamiętujący pięć stacji radiowych, który obsługiwany jest przez... dotykowe przyciski.

No i co szczególnie ważne z dzisiejszej perspektywy - dzięki ogromnej i pięknie podświetlanej skali, oraz trzem analogowym wskaźnikom i płycie czołowej z grubego, szczotkowanego aluminium, jest to sprzęt po prostu bardzo piękny.

#audioboners #analogboners #vintageaudio #unitra #diora
jamtojest - Moje skarby nareszcie wróciły do użytku :D

M-2407S Aria i Merkury HI-F...

źródło: comment_AkWD7pgjJUP7i0EWxsOfSOPuvOiVpkqm.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jamtojest: > Poza tym, urządzenie to posiada unikalny jak na tamte czasy układ zapamiętujący pięć stacji radiowych, który obsługiwany jest przez... dotykowe przyciski.
Eno nie przesadzaj, duzo sprzetow to mialo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bardzo fajne wskazniki w moim Radmorze niestety byl tylko jeden do strojenia
  • Odpowiedz
@klaklaklik: Ja wiem, czy dużo? Radmory miały i to chyba tyle.
Sensory dotykowe miało jeszcze kilka gramofonów, na pewno Daniel i chyba jeszcze jakieś. Ale nie było to częste.

Radmora bym chciał dorwać w wersji z pięcioma wskaźnikami ;)
  • Odpowiedz
@jamtojest: Jedyne co z unitry miałem to pw3015 który był tragiczny oraz zodiaka nie oczarowały oba. Ostatnio słuchałem 5102 który zawsze mi się wizualnie mega podobał i też wypadł bardzo słabo jak za kwoty za jakie chodzi ten sprzęt. Więcej mi się kolumn przewaliło ze znaczkiem unitry produkcji tonsila niż wzmacniaczy.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ojezu: Bo to słabe jest ;) A już Radmor, biorąc pod uwagę ile kosztuje, to kpina. Płaci się za sławę i sentyment.

Wszystkie polskie wzmacniacze czy amplitunery grają mniej więcej podobnie, czyli ocieplonym dźwiękiem, mało szczegółowym, z lekko wycofaną średnicą, misiowatym basem i specyficznie podbarwioną górą. W kategoriach dobrego audio nie ma sensu tego oceniać. Natomiast na pewno gra to na jakimś tam poziomie, a poza tym, jest to brzmienie
  • Odpowiedz
@jamtojest: Ja po 5102 jak na jego legende najlepszego polskiego amplitunera spodziewałem się conajmniej 3 x tego co usłyszałem. Co do grania to też uwielbiam ciepłe, analogowe granie ale takie jakie mam u siebie na a-9000 którego im dłużej mam tym bardziej cieszy. Co do tego nalotu na górze to go strasznie nie znoszę, ja wolę lekko cofniętą górę ale mającą detaliczność i kształty. Ta z unitr kojarzy mi się
  • Odpowiedz
  • 0
@Ojezu: Altusy to o tyle inna sprawa, że tam były te nieszczęsne tubowe głośniki wysokotonowe. To miało walić po uszach, bo przeznaczone było do nagłaśniania imprez... No i waliło. Wzmacniacze czy szpulowce mają tę górę bardziej stosowaną, łagodną, ale jednocześnie wyraźną, mimo przeciętnej szczegółowości. Nic nie szeleści, nie razi, nie wybija się. Ja lubię czasem tego posłuchać ;)
  • Odpowiedz
@jamtojest: Wrzuć a-9000 na pierwsze miejsce do listy ewentualnie jeszcze a-9009 ale to juź 2 koła kosztuje. Ja soboty się doczekać nie mogę jak zepne go z liniami transmisyjnymi na wstęgach quadrala ( ͡° ͜ʖ ͡°). Czemu nie sprzedasz nic ze swojego obecnego sprzętu? Ja to chomikować nie lubię ale ten a-9000 chyba się tu przykleił na zawsze a miejsca na 2 lub 3 mam.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ojezu: Musimy się umówić i posłuchać, jak tak zachwalasz ;)

Od kilku lat nic nowego nie kupiłem. Pochłonęła mnie budowa domu i życie w ogóle. Graty poszły na zesłanie, dopiero teraz stopniowo je przenoszę na miejsce i wracam do aktywnego używania. Pewnie jak się ponownie tym nacieszę, to pojawi się głód nowości.

Musi się też pojawić wolna gotówka, bo ja właśnie jestem królem chomikowania i większości klocków na pewno nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Ojezu: Ja mam takie marzenia prawie od każdego producenta ;) Albo mi się dziko podoba, albo słuchałem i wiem, że gra cudownie, albo jeszcze coś innego.
  • Odpowiedz