Wpis z mikrobloga

Piszę aplikację desktopową w technologii #wpf, w #csharp . Korzystam z #entityframework . Chciałbym, żeby była napisana jak najporządniej, ponieważ będzie się rozrastać. Często będą tam prezentowane dane. Chciałbym, żeby było to zgodne z MVVM . I tutaj nie rozumiem do końca, w której warstwie jest ten mój Entity Framework. Stworzone mam klasy obiektów odpowiadających w bazie, ten diagram. Czy powinienem tworzyć jeszcze dodatkowe widoki z tego? Obudować to jeszcze kodem, tak, żeby wybierać interesujące mnie tylko części tego co Entity Framework już zrobił i potem dopiero czymś innym zasilać kontrolki? Czy mogę już tymi encjami (tzn, wiem że mogę, ale czy powinienem). #programowanie #informatyka
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jasak: Tzn pytam, czy powinienem dopisać teraz do tego, swoje widoki w zależności jakie części tych danych potrzebuję i co z nimi robić. Czy jednak to co wytworzył generator przy dodawaniu Entity to jest właśnie to i już wystarczy i tylko korzystać.
  • Odpowiedz
@johanneskate1: W takim razie ok - ma to sens. Generalnie każda operacja powinna mieć zdefiniowany własny obiekt DTO (data-transfer object)/ViewModel, nie zwracaj obiektów encji do widoków. Powód: chociażby dlatego, że będziesz zaciągał wszystkie (nawet te nie potrzebne dane), dodatkowo na pewno wystąpia problemy z lazy-loadingiem (np. widok może odwołać się do pola, w ktorym jest lazy-load, a ty nawet o tym nie będziesz wiedział). Ponadto raczej na pewno wystąpia kolejne
  • Odpowiedz