Wpis z mikrobloga

Jak w #unity przełączać agentów navmesha, żeby reagowali i na ścieżki i na fizykę?
Przykładowo: mam kulkę. Po kliknięciu na planszy, kulka toczy się do celu - jest okej. Teraz na planszy mam wzniesienie. Klikam na wzniesieniu, kulka toczy się pod górkę, osiąga cel.... i zostaje na górce. Podejrzewam, że przez to, że dalej ma SetDestination i uparcie "się wspina". Jak ją zwolnić, żeby pod dotarciu do celu znowu działały siły fizyki (mam rigibody), a jednocześnie w każdej chwili można było nadać nowe SetDestination (czyli nie wyłączać NavAgenta całkowicie)..

#unity3d
  • 3
@RRybak: NavAgent używany jest zazwyczaj do ai mobków (a przynajmniej ja go do tego celu używałem). Więc zastanawiam się co ty chcesz zrobić? Robisz sobie mobka kulkę i sterujesz nim myszką robiąc coś na kształt pathfinding?
@MichaelP: Tak. Klikam postać (żeby ją wybrać), a potem klikam gdzieś w terenie -> idź tam. A że akurat wczoraj zacząłem się uczyć i zacząłem od kostki i kulki, to zaciekawiło mnie, że kulka nie wraca w dół.
Mało tego - jak ją zespawnować na wzniesieniu, to leci w dół, ale tylko do czasu aż dostanie SetDestination, potem fizyka przestaje działać (albo raczej - navagent z nią walczy).
@RRybak: Hmm, profesjonalistą nie jestem, ale lecąc po najprostszej linii oporu, najpierw zrobiłbym pathfinding biorący pod uwagę kształt wniesienia 2D (wszystkie jego skręty itp.) A dopiero potem osobno kombinował, jak przyczepić mobka non stop do powierzchni :/ .