Wpis z mikrobloga

Mireczki pytanko. Jest jakas podstawa prawna do wystawienia mandatu za jazdę w sluchawkach nausznych? Mam takie na Bluetooth i czesto w aucie gadam przez nie przez telefon, ale zdarza mi sie tez slychac muzyki podczas jazdy. Mimo, ze nie mam dokładnie na uszach, tylko bardziej na policzkach, zeby w razie czego słyszeć co sie dzieje naokoło to jak zatrzyma mnie patrol to jeśli maja prawo wlepić mandat to raczej ich nie bedzie interesowało to czy rzeczywiście nic nie słyszę czy jednak słyszę.
#motoryzacja #prawo #pytanie #kiciochpyta #policja #997
  • 14
@klokupk: w kodeksie nie ma dokladnego opisania urzadzenia, zasada jest jedna, nie wilno uzywac strikte telefonu podczas prowadzenia, a czy skuchawki to beda bezprzewodowe, czy na kablu, to nie ma tego zdefiniowanego w przepisie, wiec moim zdaniem mozesz je uzyc.
To niech ci policjant poda podstawę prawna, jeśli chce ci wlepic mandat. A ty go nie bierz, tylko odwołań się do sądu. Nie ma wykroczenia za jazdę w słuchawkach.
@Akuku69: dowaliłeś:

Korzystanie podczas jazdy z telefonu wymagające trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku przez kierującego pojazdem:

tj w KW nie ma, ale jest w tzw taryfikatorze - mandatu nigdy nie dostałeś, że nie wiesz?

@klokupk: równie dobrze byś mógł mandat dostać za noszenie butów adidasa, albo za posiadanie choinki zapachowej - nie mogą za to dać mandatu bo nic tego nie zabrania.
@Akuku69: nie wiem co chciałes wyrazić (i do teraz nie wiem) ale napisałeś tak:

w kodeksie nie ma dokladnego opisania urzadzenia,

a jest dokładnie opisane

zasada jest jedna, nie wilno uzywac strikte telefonu podczas prowadzenia

a wolno używać telefonu

a czy skuchawki to beda bezprzewodowe, czy na kablu, to nie ma tego zdefiniowanego w przepisie,

bez znaczenia, byle nie trzymać w ręce
@ryhu: Zgodnie z art. 45 ust. 2 pkt 1 kodeksu drogowego: „Kierującemu pojazdem zabrania się: korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku. Za złamanie tego przepisu grozi mandat w wysokości 200 zł".

Gdzie jest dokladnie to opisane?
Kolega tego przepisu nie lamie, bo nie wymaga od niego trYmania sluchawki, mikrofonu w rece
@Akuku69: i to twoim zdaniem jest "niedokładnie opisane"? to co byś chciał - "zabrania się korzystania z samsunga galaxy s4 w kolorze czarnym na androidzie 5.0"? jest opisane na tyle precyzyjnie, że spokonie można stwierdzić, czy ktoś przepis łamie, czy nie. A w tym przypadku nie łamie i w tym jednym się z Tobą zgadzam.
Niedokładne opisanie to jest "pilna potrzeba" albo "niska szkodliwość".
@ryhu: ale o co Ci chodzi? Chyba zle odczytales moj komentarz, kolega w wpisie pytal sie o to jak je ma zlozone, to mu napisalem ze to nie ma znaczenia, bo NIE JEST to opisane w KD, wazne by nie uzywal telefonu(no i powtorzylem swoj pierwszy komentarz)
@Akuku69: to co napisałeś, to jest dla mnie jak zadanie z matematyki, gdzie całe wyliczenie jest źle, ale przypadkiem zgadza się sam wynik.
Jeszcze raz to samo, czytaj ze zrozumieniem co sam napisałeś:

w kodeksie nie ma dokladnego opisania urzadzenia,

nieprawda, w kodeksie JEST konkretnie opisane urządzenie (z którego nie można korzystać). Napisałeś to kulawo, prawdopodobnie chodziło Ci o coś w stylu "kodeks nie mówi nic o słuchawkach bezprzewodowych, zabrania za