Wpis z mikrobloga

@Scharnvirk: zatrudnij się do firmy budowlanej na 2/3 miesiące, dużo daje wg mnie.
@sharkslayer dzieki za fallowup,
Generalnie odnośnie działki, to musiała być tania, + budynek chyba na maxa wykorzystuje teren, więc więc proporcjonalnie się rozkłada na każdego mieszkańca.
@pr0t3r: Na maxa to teren jest wykorzystany w villarealu, w rysyparku jest troche zieleni (minimalnie ale jest) itp. O zatrudnieniu nie ma mowy - pracuję na etacie + udzielam się w stowarzyszeniu, a nie mogę się "ot tak" urwać z zarządu. Z czasem krucho w takich normalnych godzinach.

Nie ma jakiś podręczników dla budowlańców? Nie muszą być ciekawe czy przystępnym językiem, ogarnę to sobie, byle była tam w miarę aktualna wiedza...
@Scharnvirk:
Nie wiem jak wypowie się kolega od kosztów, ale wg mnie nie ma dobrych materiałów z których można by się tego można nauczyć.

Można czytać muratora - ale tam to 99% sponsorowanych tekstów.
reszta gazet to albo ogolna, raczej mówiaca o wyglądzie albo detale które Ci nic nie powiedzą.
@Scharnvirk: W podręcznikach takiej wiedzy nie ma... To jest to słynne doświadczenie, które zdobywa się w zawodzie. Murator raczej kierowany jest do wykonawców lub złotych rączek. Forum ma pewną wartość merytoryczną, ale panuje tam straszny bałagan.
--edit--
sprawdziłem firmę Improfex, jest to firma ogólnobudowlana która dysponuje własną ekipą oraz sprzętem. RP jest ich pierwszą inwestycją. Dlatego niektóre mieszkania są takie dziwne :)
Drobna aktualizacja.

RP - ceny - uwaga - zaczynają się od 4800 zł za metr. W większych. W mieszkaniach typu ~50 metrów w niektórych ponad 5000. Dalej nie pytałem, za tyle mogę mieć w Atalu metr z wykończeniem w najdroższym pakiecie...

VillaReal - ~4300 za metr. Chyba taniej nigdzie nic nie znajdę, ale przeraża mnie to jak podstawowe jest tam wszystko.