Mirki moje drogie jako, że powoli wgryzam się w arduino to mam pytanie. Doczytałem, że zamiast arduino można podłożyć atmege oprogramowaną i arduino wykorzystać do następnych projektów. Jak to zrobić? W sensie mam już gotowy projekt, napisany program, wgrany na arduino i wszystko mi bangla. Natomiast szkoda mi arduino zostawiać w takim małym projekciku i kupować następną sztukę do innego projektu. Jak mogę przenieść na atmegę?
@aro84: Oprócz kosztów chodzi mi o rozmiary. Arduino jest dosyć duże. Przerzucając się na sam mikrokontroler oszczędzam miejsce i łatwiej ukryć moje grzebanie w ścianie np. a tak btw, jesteś w stanie podać mi link do takiego za 1$?
@aro84: ogólnie polecam to robić chyba głównie dla zabawy, bo z praktycznością takiego rozwiązania jest różnie :) wygrywa na pewno ekonomia i no ergonomia (zajmuje niewiele miejsca) ( ͡°͜ʖ͡°) no ale musisz dostarczyć do tego stabilne 5V, z wtórnym programowaniem jest problem (chyba że wypuścisz sobie piny z płytki żeby tego nie wyciągać ciągle), no i gdybyś potrzebował tyle pinów że małe AtTiny starczy, to
@kedozorator: http://www.wish.com/c/548e91e444a2825faecd2e5f Tu masz Arduino Nano za 1$. Poszukaj pod tagiem #wish linka za pomocą którego dostaniesz kupon 5$ wtedy płacisz tylko a samą wysyłkę. Jak szukasz jeszcze czegoś mniejszego to jest też Pro Mini ale do tego programator potrzebny albo inne arduino, żeby program załadować. Możesz na tej stronie na kupić gratów do arduino po 1$.
@aro84: nie jest tak źle, ja najwięcej czasu straciłem na to żeby się dowiedzieć o tym ze µC z którymi miałem do czynienia fabrycznie były bardzo wolne, i wymagały pierwszego zaprogramowania w trybie slow (Google: "arduino isp slow")... nim to odkryłem, to 2x zwalałem winę na walnięty komponent, potem się poddałem, a potem znów kilka prób, i tak przez tydzień ( ͡°͜ʖ͡°)
#arduino #pytaniedoeksperta
a tak btw, jesteś w stanie podać mi link do takiego za 1$?
@JanuszProgramowania: Ciut wolniejsze, jakieś 16x :P
Ale fakt faktem 1MHz i tak zwykle wystarcza a przy okazji mniej prądu żre.
Tu masz Arduino Nano za 1$. Poszukaj pod tagiem #wish linka za pomocą którego dostaniesz kupon 5$ wtedy płacisz tylko a samą wysyłkę. Jak szukasz jeszcze czegoś mniejszego to jest też Pro Mini ale do tego programator potrzebny albo inne arduino, żeby program załadować. Możesz na tej stronie na kupić gratów do arduino po 1$.