Wpis z mikrobloga

Trafiłem na taką tabelkę z danymi statystycznymi dotyczącymi holdema: http://www.gamedesire.com/la-pl,dd-14,show_category-22,show_thread-216,ln-pl,show_subforum-2.html

Wszystko fajne, jasne, ale jedna rzecz mnie zastanawia: autor twierdzi, że szansa na otrzymanie kart nie w kolorze i nie connectorów to 0,9%. Czy tutaj nie wkradł się przypadkiem jakiś błąd? Wartość ta wydaje mi się śmiesznie mała, a kombinacji takich kart jest przecież dość dużo.

#poker
  • 15
@blyskotliwy: tak czy siak, kombinacji AKo jest mniej niż kombinacji niekolorowych i niekonektorowych T-2. Siłą rzeczy, szansa na dostanie AKo musi być zdecydowanie mniejsza niż takich 72o, 73, 74, 75, 82, 83, 84, 85, 86, 92, 93, 94, i tak dalej, i tak dalej. Sami z autopsji powinniście zauważyć, że zdecydowanie łatwiej trafić na niekonekrora nie w kolorze niż na AKo.
@LiberalnyLibertarianin: nie masz racji, każda offsuit ręka ma takie samo szanse na trafienie czyli 0,9% ( ͡° ͜ʖ ͡°) wyobraź sobie, że wyciągał byś karty z talii

szansa na wyciągnięcie dowolnej karty (np. asa) jest taka sama i wynosi 1/13

potem trzymając tą kartę losujesz drugi raz i szansa na to, że wyciągniesz dwójkę, czwórkę czy króla nadal jest taka sama bo nadal pozostały 4 karty w