Wpis z mikrobloga

Składki na wosp są dobrowolne, TVP udostępnia czas antenowy za darmo - ludzie, którzy piszą takie bzdury zapewne wierzą też w:

-darmowe podręczniki dla pierwszoklasistów
-darmową edukację
-bezpłatną służbę zdrowia
-darmowe autostrady

A potem się #!$%@? człowiek dziwi, że w tym kraju podatek goni podatek, Vatu, akcyzy na czym się tylko da. Jak ludzie nie zmienią swojego myślenia to tu nigdy dobrze nie bedzie
#wosp #boldupy
  • 13
@TripleSec: Tak zmusza mnie moje miasto w którym płacę podatki, które płaci za organizację tej szopki poprzez płacenie rachunków za prąd, za dodatkową ochronę, za ToyToy, wynajem sceny i koncerty. Średnio jest to 70-100 tysięcy w zależności od wielkości i rozmachu imprezy. Płacić podatki jestem zmuszony, więc jestem też zmuszony płacić na to na co idą podatki.
@Wywolwerowany_Rewolwer:

To przecież wiadome. Nie ma darmowych obiadów ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie oznacza to jednak, że trzeba oskarżać WOŚP o wydawanie publicznych pieniędzy, bo fundacja nimi nie dysponuje. Samorządy organizując imprezy okołofinałowe mają w tym jakiś cel: zwiększenie rozpoznawalności, stworzenie jakiejś rozrywki gawiedzi itd. Można to porównać do sponsorowania drużyn sportowych przez spółki skarbu państwa. Można się zastanawiać nad zasadnością tego zjawiska.

Natomiast oskarżanie Owsiaka o
@Wywolwerowany_Rewolwer: Czas antenowy dla WOŚP udostępniają lub udostępniały także stacje prywatne jak TVN albo CANAL+ - więc bardzo możliwe, że jest to dochodowe dla stacji - jak miałem telewizor to w dzień wielkiego finału oglądałem w zasadzie tylko WOŚP. I nie czuję się źle, z powodu, że publiczna telewizja wspomaga akcję charytatywną (zresztą nie tylko WOŚP - inne akcje charytatywne też są wspierane przez TVP, chociażby Caritasu), zamiast puścić serial z
@demagog: ale czy ja oskarżam Owsiaka, mam gdzieś ile on zabiera z tej fundacji. Jedynie co mnie razi to lansowanie samego słowa darmowy, oraz robienie sieczki z mózgu, ile to zebrała orkiestra, jacy są zajebisci, bo biorąc rachunek ekonomiczny wcale nie wygląda to tak fajnie. Niech sobie organizuje te WOSP, ale niech też mówi szczerze ile kosztowało zorganizowanie tej szopki, a nie ile jest wpływów.

Przez właśnie takie akcje ludzie później
@Wywolwerowany_Rewolwer: A moim zdaniem takie akcje uświadamiają ludziom, że można stworzyć coś dobrego własnymi rękoma i nie patrzyć wciąż na socjalistyczne państwo. Nie mówię, że nie trzeba mieć wątpliwości co do Orkiestry, są one naturalne w związku z rozmachem i rozpoznawalnością Fundacji.

Napiszę natomiast jeszcze raz: oskarżanie Owsiaka o machlojki nie posiadając jakichkolwiek dowodów sugeruje, że oskarżający nie szanuje prawa i obowiązujących norm. Nie jest to skierowane do Ciebie, lecz do
@demagog: Ale ja nie oskarżam Owsiaka o machlojki. Jedynie o to, że nagina prawdę i nie mówi wszystkiego wprost, a mianowicie nie mówi ile kosztuje zorganizowanie jego akcji. Dodatkowo używa słowa darmowy, nie wiem czy on sam, ale jego zwolennicy, sugerując jakoby cała ta akcja brała się z powietrza.
Jeżeli cała WOSP organizowana byłaby z funduszy prywatnych, to ok - nic mi do tego, ale jeżeli państwo czyli każdy obywatel dokłada
@Wywolwerowany_Rewolwer:

Nie ma sensownych danych z samorządów dot. kosztów organizacji imprez w związku z finałem, wiec nie ma sensu się nad tym pastwić. Wiadomo, że samorządy wydają na imprezę trochę kasy. Nie widzę jednak powodu, żeby nad tym ubolewać.

Państwo sponsoruje nie tylko WOŚP (a to stwierdzenie jest dużym nadużyciem, lecz posłużę się nim dla klarowności przekazu) ale także na kulturę, stadiony, promocję kraju i regionów. Uważam, że finał jest wydarzeniem
@demagog:
Dane są, bo każda gmina musi zapisywać wydatki - wystarczy zebrać te dane i opracować.

Przecież ja nie uczepiłem się do tego, że państwo dokłada. Tylko do tego, że nie mówi się prawdy i nagina oczywiste fakty. Nie powinno lansować się w społeczeństwie opinii o tym, że składki na WOSP są dobrowolne, że czas antenowy jest za darmo, a samo WOSP jest wielkim sukcesem finansowym i kasowym. Chodzi mi o
@Wywolwerowany_Rewolwer: Fundacja nie ma obowiązku publikowania kosztów które poniosły samorządy. Udostępnia natomiast sprawozdania swoje sprawozdania finansowe i jest obiektem wnikliwych 'prześwietleń' instytucji do tego powołanych i spełnia wymogi przedstawione dla organizacji pożytku publicznego. Nie spotkałem się również, żeby Owsiak mówił o czymś, że jest darmowe. Wiadomo, że Orkiestrze zależy na wsparciu państwa i jest to, jak już pisałem, całkiem zrozumiałe.

Pomińmy kontrowersje i urojone oskarżenia dot. Orkiestry, pomińmy całkowicie zasadne wątpliwości