Wpis z mikrobloga

Pozazdrościłem @Amfidiusz, i korzystając z wyjazdu brata na dwa bite tygodnie postanowiłem trochę wykorzystać jego sprzęt ( ͡° ͜ʖ ͡°) czyli full hd projektor, pełne wyciemnienie pokoju, dźwięk surround. Oczywiście dodatkowo paczka modów - co ciekawe, przy "grass on steroids" gra tnie bardzo mocno, zaś przy ELFX się w ogóle nie uruchamia. Zastępczo RealVision, i musi dać radę.

Do poprawnego funkcjonowania modów wystarczy je po prostu wgrać przez Nexus Mod Managera i można liczyć, że rzeczywiście dadzą pożądany efekt? klik

Podziękowania dla @vervurax za ten komentarz

#skyrim #chwalesie

ps. tak, zdjęcie nieostre, ale Xperia J więcej nie potrafi
Pobierz peszmerd - Pozazdrościłem @Amfidiusz, i korzystając z wyjazdu brata na dwa bite tygod...
źródło: comment_7duOwsfcBFsfHO3nDpe7WWowBgha6Sbe.jpg
  • 11
@peszmerd: Mod Organizer lepsze opcja od NMM moim zdaniem, ale spoko, lepsze to niż ręczne wrzucanie ;) A z Grass on Steroids coś ci musiało nie pyknąć, bo ten mod nie powinien zauważalnie obciążać sprzętu na domyślnych ustawieniach. Co więcej, nawet jak ustawisz mniej trawy niż w oryginale, to nadal będzie jej więcej z modem. Na ile ustawiłeś "iMinGrassSize"? Na ~80 powinieneś mieć więcej trawy bez spadku fps. Ja dałem 50
@vervurax: nigdy nigdzie nie ustawiałem "iMinGrassSize"... Dodawałem mod i tyle. Ramu 4Gb, grafa gtx 770.
SKSE jest.
Pojawia się ekran intro "Bethesdy" po czym gra znika. Loota odpaliłem, wciąż to samo.
Skse.ini nie ma nigdzie w folderze skyrim
@peszmerd: musisz czytać opisy modów, ich wymagania i zależności. Niestety tylko mniejsza część (głównie tekstury) instaluje się na zasadzie kliknięcia ok, a i tak trzeba się chociaż zastanowić na kolejnością wygrywania.

Coś zdecydowanie jest nie tak, przy tym zestawie modów powinno chodzić jak złoto. Przepatrz jeszcze raz instrukcje instalacji (szczególnie skse i realvision). Realvision wymaga ściągnięcia binarek z zewnętrznej stronki, na to dopiero wgrania moda i na koniec jeszcze trzeba odpalić
@vervurax: Po tym jak napisałeś, pogrzebałem w organizerze. Od razu zauważyło mi konflikt w FLFX, brakowało mu jednego z nadrzędnych plików, nie wiem jak to zgubiłem wcześniej. Po przelinstalowaniu Skyrima i wszystkich modów błąd nie występował. Posortowałem wszystko jak organizer zasugerował.

Skse.ini znalazłem, dopisałem zarówno trawy jak i tę linijkę z modzie o florze.

A przypadkiem w RealVision nie jest napisane, żeby go nie łączyć z FLFX?
@peszmerd: z tą trawą to się trochę nie dogadaliśmy ;) Wszystko co powiedziałem o iMinGrassSize dotyczy samego grass on steroids. Skyrim Flora Overhaul działa troszkę inaczej. Można te mody ze sobą połączyć, ale rzeczywiście SFO mocno obciąża kompa i w takim połączeniu wartości w ini mają inne efekty. Osobiście wywaliłem SFO i zostawiłem samo GoS.

RealVision działa z ELFX jak i z RLO, jest to nawet zalecane. Przy instalacji RV w