Wpis z mikrobloga

Wiem, że pod tym tagiem królują raczej zdjęcia kotów, gify i filmiki, ale być może ktoś siedzący w "kocich" tematach się wypowie. Jak karmicie swoje zwierzaki? Sucha karma? Gotowane, surowe mięso? Czy wasze koty są zdrowe przy takim żywieniu?
#koty #zywienie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gaska: dorosła 8-letnia kotka sucha karma royal canin obesity (co by jej się nie tyło) + jakieś mięsko z saszetek (gourmet zazwyczaj), przygarnięty przybłęda takie same chrupki + surowe mięso z kurzęcej p----i (sparzone), bo z saszetek nie lubi. Koty, odpukać, zdrowe. #koty
  • Odpowiedz
@gaska: tylko i wyłącznie sucha karma, podaje swojej Royala - bo nie wychodzi najdrożej (kupuje paczki 10kg) fakt są też lepsze karmy, ale ta ma bardzo smakuje mojej kocicy to jej nie zmieniam. Puszek nie lubi, czasami dostanie jakiś smakołyk. Mięsa surowego jej nie podaje, nie wykazuje zainteresowania, jutro spróbuje dać jej surową rybę, ale wątpię aby ją zjadła - woli bawić się jedzeniem świeżym niż je jeść. Kot zdrowy,
  • Odpowiedz
@gaska: Moje jedzą suchą z lidla - inne jakoś nie chcą i potrafią wybierać ta z lidla jak się im zmiesza inne. Do tego puszki a tu już mix, aby przynajmniej w tym miały urozmaicenie. Od czasu do czasu załapią się na pierś z kurczaka. Ryby lubią wąchać niż jeść. Jeden kiedyś tylko przyniósł całą świeżą rybę i ja wciągnął. Skąd ją wziął nie wiem obstawiam zwinięcie jakiemuś sąsiadowi.
  • Odpowiedz
@SScherzo: @xenir: @kulu: @espectsorka: @profek412: Dzięki za odpowiedzi. Ja zaczęłam mieć właśnie wątpliwości co do suchej karmy, bo wczoraj pożegnałam 10-letnią kotkę, u której za późno wykryto cukrzycę (wczoraj miała jakieś paskudne dwa ataki, drugiego nie przetrzymała) i zaczęłam się zastanawiać czy odżywanie kota w ten sposób jest na pewno dobre (wyrzucam sobie, że można było temu zapobiec, bo może przyczyny szukać
  • Odpowiedz
@espectsorka: Nie, jadła i piła tyle co wcześniej. Ale zaczęła powarkiwać kilka dni temu przy gryzieniu karmy, więc pierwsze skojarzenie - dziąsła. Druga kotka też się tak kiedyś zachowywała i było to spowodowane właśnie infekcją w pyszczku.
  • Odpowiedz
@gaska: sucha karma bezzbożowa Taste of the Wild + gotowane wątróbki, serduszka i mięsko z kurczaka, bo surowego to może z 2 kawałki zje, po mokrych karmach ma sraczkę, póki co zdrowo się trzyma :)
  • Odpowiedz
@gaska: Wydaje mi się, że barf byłby idealny, ale niestety sporo z tym zachodu. Mam 10-letnią kotkę która większość życia była na suchej karmie. Miała kryształy w pęcherzu, teraz stale zapalenie pęcherza którego nie możemy wyleczyć. Młodą teraz staramy się karmić puszkami z dużą zawartością mięsa + surowa wołowina.
W tych wszystkich reklamowanych suchych niestety większość to jakieś zboża, ryże czy inne roślinne węglowodany, co nie bardzo jest naturalnym kocim
  • Odpowiedz
@archive: Zdrowia życzę dla kocicy!
Przyznam teraz, że teraz jestem bardzo sceptycznie nastawiona do wszystkiego. Druga kotka nie ma takich problemów, ale i tak podwójnie się teraz o nią martwię.
  • Odpowiedz
@gaska: Ja mam dwa koty. Abisynska kotke i europejskiego kocura. A ich karmienie wyglada tak:
6:00 Saszetki z mokra karma (Gourmet )
16:00 Niewielka porcja surowego miesa- z zasady tego samego ktore akurat mam na obiad.
21:00-22:00 Saszetki z mokra karma( Gourmet)
Dostep do suchej karmy( science plan) i wody nieograniczony. Kotka raz w tygodniu dostaje surowe jajko. Kocur nie lubi :)
  • Odpowiedz
@gaska: W 80% gotowane serca drobiowezdrowo, smacznie (kot teraz taniego suchego marketowego żarcia nie chce ruszać) i z korzyścią dla właściciela (nieraz jak kot po marketowym zarciu zesral sie do kuwety to łzy w oczach od smrodu, po świeżym mięsie tego nie ma) No i tanie (7zł/kg)
  • Odpowiedz
@gaska: Moje koty jedzą tylko suchą karmę, Acana Grassland się nazywa. Dostają jej po 50g raz dziennie. Są zdrowe i mają piękną sierść. Dostają też 4-6 ciasteczek dziennie z firmy Orijen "Treat" (liofilizowane mięso).
  • Odpowiedz