Wpis z mikrobloga

Dojechał do mnie mój Mac Mini, dlatego #pokazzakupy

Kupiony w USA pod koniec listopada w Bestbuy. Zależało mi na modelu late 2012, gdyż jest to ostatni Mac Mini w którym samemu można sobie wymienić ram. Wersja podstawowa, na i5.

Sprzęt kosztował mnie brutto 480$. Cena w Polsce ok 2200zł. Do tego Mysz Magic Mouse ok 70$ i klawiatura też ok 70$.
Zastosowałem kilka patentów żeby uniknąć problemów celnych: rodzina ze stanów wyjęła go z oryginalnego pudełka, wysłane jako gift, paczka zadeklarowana jako niska wartość. Obyło się bez kontroli.

Wysłane firmą spedycyjną Polonez Parcel Service. Podobno jedna z najpopularniejszych firm działających na linii PL-USA. Niestety w moim przypadku firma zaliczyła faila bo nadano jako lotnicza, a wysłali jako morska, dlatego zamiast tygodnia szło miesiąc. I niestety na stronie nie można sprawdzić obecnego statusu paczki, tylko mailem.

Sam sprzęt może nie jest demonem prędkości, ale w niedalekiej przyszłości czeka go dysk SSD i 8 zamiast 4 GB RAM, więc będzie chodzić zupełnie inaczej.

trochę #pokazbiurko #apple
VeryApe - Dojechał do mnie mój Mac Mini, dlatego #pokazzakupy

Kupiony w USA pod ko...

źródło: comment_nR2WodtxO4XEp8RMDROsSfud54LtEHrw.jpg

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sebobik: tu nie chodzi o to co można a czego nie można an danej platformie. Po prostu system jest wygodniejszy, dobra integracja między urządzeniami i świetna proporcja cena/jakość. Maki zwyczajnie żyją dłużej niż reszta.
  • Odpowiedz
@VeryApe: do klawiatury to zgoda - sam mimo, że nie mam apple kupiłem tę klawiaturę (tylko że większą wersją z numeryczną i na kablu).
Miałem (nie)przyjemność pracować na MacMini i do zastosowań profesjonalnych kompletnie się nie nadaje. Mega się przegrzewa. Jednakże do codziennego użytku wystarczy. Lepsze niż laptop.
  • Odpowiedz
@VeryApe: nie wiem po co posiadając komputer z windą jeszcze drugi słaby za dość duże pieniądze. Chyba, że faktycznie programujesz na iOS, to ma sens, ale do przeglądania neta, oglądania filmów to praktycznie każdy piec da radę.
  • Odpowiedz