Ps. Te z chomika mają bardzo ograniczone możliwości, góra to odczyt kilku parametrów i błędów, szukałem do 206 coś z prawdziwego zdarzenia, ale ni hu hu. Te płatne, profesjonalne ciężko dostępne za darmo.. Ostatnio w Auchanie za 177 zł natknąłem się na takie urządzenie z wbudowanym komputerkiem + rozszerzenie jego na komputer do zainstalowania.
@TheMan: Uniwersalnym skanerem odczytasz i skasujesz kody usterek, kazda funkcja ponadto cieszy. Chcesz wiecej to musisz kupic skaner dedykowany do auta/marki, czesto warty wiecej niz same auto...
@TheMan: @wezsepigulke: ja kupiłem niedawno takie coś i działa dobrze, jak na razie skasowałem jeden błąd, znalazłem jakąś opcje 'zamrożone ramki', która zdaje się jest zrzutem z czujników w momencie wystąpienia błędu i szukam dlaczego on wystąpił :>
@Dreszczyk: oczywiscie ze dziala, zczytuje i kasuje bledy, oraz mozna pewnie podejrzerzec kilka parametrow typu tem wody, napiecie instalacji, itp. W dedykowanych "komputerach" mozliwosci jest wieeele wiecej. Przedewszystkim jest mozliwosc kontroli calego auta a nie w zasadzie tylko silnika i jego osprzetu.
@wezsepigulke: Spoko. Problem w tym, że podłączali takie coś (firmy Bosch) i pokazało tylko błędy XD I żaden fachman nie wie co się dzieje (ani gazownik ani mechanik).
@Dreszczyk: po pierwsze sa tzw CLIPy produkowane przez producentow aut, czesto wrecz dedykowane do konkretnego modelu auta, tym zdiagnozujesz wszystko, ale kosztuje to zazwyczaj powyzej 5000zł i diagnozuje waska grupe aut - "uniwersalny" zaklad nigdy czegos takiego nie bedzie mial.
Po drugie, instalacja gazowa ma swoj komputer z ktorym laczysz sie innym kabelkiem, tym OBDII nic z LPG nie zdzialasz.
Jest jakaś apka, gdzie mogę tworzyć taski do wykonania dla #niebieskiepaski a on dla mnie? I taka, że mogłabym mu odhaczać wykonane taski (lub nawet je oceniać)
#motoryzacja #samochody
Ps. Te z chomika mają bardzo ograniczone możliwości, góra to odczyt kilku parametrów i błędów, szukałem do 206 coś z prawdziwego zdarzenia, ale ni hu hu. Te płatne, profesjonalne ciężko dostępne za darmo.. Ostatnio w Auchanie za 177 zł natknąłem się na takie urządzenie z wbudowanym komputerkiem + rozszerzenie jego na komputer do zainstalowania.
http://allegro.pl/tester-citroen-peugeot-diagbox-renault-clip-dell-i4943169464.html
Korzystam z programu Torque (:>) na Androida
Po drugie, instalacja gazowa ma swoj komputer z ktorym laczysz sie innym kabelkiem, tym OBDII nic z LPG nie zdzialasz.