Wpis z mikrobloga

  • 0
@bombelek7: dla mnie takie bez zakwasu jest za bardzo jak ciasto... Ale może z ciemnej mąki jest lepsze. Ale i tak super wyszło i polecam poczytać o zakwasie :)
  • Odpowiedz
@Parsley: Jasne! Tylko, że z racji tego, że jestem w Uk robiłam z maki dostępnej tutaj, ale myślę, że podobna mieszanka będzie też w Polsce.

500g mąki pszenno-żytnio-jęczmiennej (moja nazywała się organic malthouse bread flour)
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży instant (innych tutaj nie umiałam znaleźć)
1 łyżeczka cukru
325 ml ciepłej wody (w podejściu pierwszym dałam za ciepłą, drożdże nie urosły i wyszedł zakalec)
1 łyżka stołowa oleju

W
  • Odpowiedz
@Amelie: to jak ciasto nie smakuję i chyba masz rację to zasługa ciemnej mąki, mam tylko czasem wrażenie, że ma taki goryczkowy posmak... zastanawiam się czym to jest spowodowane, bo spieczone nie jest... może to ta mąka :P
  • Odpowiedz