Wpis z mikrobloga

#weeklytopedm Wydanie 19 i 20: 15.12-28.12.2014

Wszystkich, którzy nie wiedzą o co chodzi odsyłam do tagu #weeklytopedm

Mireczki wybaczcie, przez święta, dziewczynę i parę innych spraw nie miałem możliwości wstawić dwóch list na czas, dlatego robię to teraz. Mam nadzieję, że nie powtórzy się to w przyszłości.

Mimo tego, że wstawiłem już listę swojego top 100 tego roku w ostatnich dwóch tygodniach pojawiło się mnóstwo utworów wartych odnotowania i które także powinny się w takim topie znaleźć.

25. Vicetone — United We Dance (Special Extended Mix UMF Miami 2014) || #bigroomprogressivehouse

Zaczynamy od Vicetone. Zwykły Extended Mix wyszedł już około miesiąca temu, teraz wydana została wersja z UMFa. Przeciętny instrumental, ale widocznie ma coś w sobie, bo produkcja znalazła rzeszę fanów.

24. Luca Debonaire, Matt Auston - Drum And Bass (Original Mix) || #house #futurehouse

Uwaga: link odsyła do beatport. Klasyczny Future house, melodia jakich wiele, ważne, że buja.

23. First State ft. Quilla - Where You Are (Extended Mix) || #bigroomprogressivehouse

First State co prawda przyzwyczaił nas do Trance, ale jak wielu innych producentów próbuje swych sił z progresywnym bigroomem. Produkcja z miłą melodią na dropie, ale niestety takich utworów jest mnóstwo i coraz rzadziej chwytają za serce.

22. Merk & Kremont ft. Bongom - Now or Never (Original Mix) || #bigroomprogressivehouse

Kiedyś bym się tym utworem zachwycał, jest na prawdę dobry, ale tego typu utworów po ataku SIZE jest całe mnóstwo. Wyszło w Spinnin, okaże się na pewno kasowym hitem, ale jest niestety mało oryginalnym utworem.

21. Axwell /\ Ingrosso - Something New (Extended Mix) || #bigroomprogressivehouse

Wersja radiowa wyszła już jakiś czas temu, teraz panowie wypuścili dla szerokiego grona wersje Extended. Nie byłem na początku przekonany do tego utworu, jednak trochę poprawiła moje odczucia powyższa wersja. Nie jest to, do czego przyzwyczaili nas Ci panowie, tym utworem poszli trochę w ślady Aviciiego. Ciekawy projekt, wielu zapewne wpadnie w ucho, no ale niestety nie mi.

20. Thomas Newson & Jaz von D - Elephant (Original Mix) || #bigroom

Lepiej niż Taurus , ale nadal Newson nie prezentuje tego, co prezentował swoimi Pallaroid , Don't Hold Us , Flute . Tworząc Bigroomy stara się nadać im trochę oryginalności (po usłyszeniu powyższej produkcji od razu wiadomo, skąd ten tytuł), jednak wpadł w schemat, który prezentował w Pallaroid . Mimo to, utwór jest mocny, jak najbardziej da się posłuchać.

19. Dante Klein - Ertesuppe (Club Mix) || #house

Klimatycznie. Miło, melodyjnie. Podobają mi się użyte sample, czuć inność tego utworu. Łamie schematy. Utwór jak najbardziej do posłuchania.

18. Zonderling - Zinderlong (Original Mix) || #progressivehouse

Nie jest to co prawda hit na miarę ich Sonderling , ale i tak jest to kawałek dobrej, klimatycznej produkcji. Nie jestem fanem klasycznego progresywnego house, ale ta nuta jak najbardziej mi podchodzi.

17. Arty - Night Like This (Original Mix) || #progressivehouse

Utwór oddany za darmo. Możliwe, że powinien być niżej, może za tymi dwiema wcześniejszymi produkcjami. Jednak lista jest bardzo subiektywna, a ja jako wielki fan twórczości Artyego ustawiam go właśnie na tej pozycji. Nuta, która świetnie wprowadza nas w album, który wydany ma być w nadchodzącym roku.

16. Myon & Shane 54 featuring Kyler England - Summer of Love (Inpetto Remix) || #house

Inpetto ostatnio szaleją. Oryginał bardzo lubię, remix jest bardziej houseowy i zebrał na prawdę świetne recenzje. Polecam.

15. DYRO & BASSJACKERS - X (ORIGINAL MIX) || #electro #electrohouse

Dyro ostatnio trochę wpadł w schemat. Nie jest to kawałek zły, ale podobny do wcześniejszych wydań WOLV . Mimo to daje mu wysokie, piętnaste miejsce.

14. Hardwell & W&W feat. Fatman Scoop - Don't Stop The Madness || #bigroom

Utwór przez wielu okrzyknięty Bigroomem roku. Pierwszy raz mieliśmy go okazję posłuchać chyba na #tomorrowland 2013. Panowie długo kazali sobie na niego czekać, dlatego usprawiedliwię trochę Hardwella, który w wywiadzie udzielonym parę miesięcy temu powiedział, że ma dość Bigroomu.

13. Maor Levi - Deeper Love (Original Mix) || #bigroomprogressivehouse

Słaby w mocy, ale z klimatem. Czerpie z wielu gatunków, usłyszeć w nim można elementy typowe dla nowoczesnego Trance, oprócz tego trochę electro, a to wszystko w otoczce progresywnego bigroomu. Jak najbardziej do posłuchania.

12. Jack Ü - Take Ü There (feat. Kiesza) (Tchami Remix) || #house #futurehouse

Król Future powraca (z pierwszym utworem na dzisiejszej liście). Oryginał mi jakoś się spodobał, choć wieszano na nim psy. Wersja Tchamiego jest wg mnie najlepszym remixem tej produkcji. Nuta jest bardzo... inna. Słychać w niej nawet nieco D&B, przesłuchajcie i wyróbcie sobie zdanie na jej temat.

11. Julian Calor - Imperial (Original Mix) || #bigroom

Calor nie wydał nic dobrego po jego EPce Storm , aż do teraz. Utwór oddany za free, a potencjału w nim jak w wielu komercyjnych wydaniach. O ilę break jest nawet ok jak na Bigroom za to drop jest o wiele lepszy. Zapewne na waszych listach utwór znalazłby się niżej, aczkolwiek mi jakoś podpasował.

10. KSHMR - Kashmir (Original Mix) || #bigroom

KSHMR jest królem Bigroomu w tym roku, tak jak Martin Garrix jest królem Animalsów . Jeden z najbardziej melodyjnych reprezentantów tego mało ambitnego gatunku. Pierwszy raz przesłuchałem ten utwór w samochodzie - ściągnąłem w ciemno i było warto. Szczerze polecam tą melodie.

9. Melanie Martinez - Carousel || #trap

W sumie można powiedzieć, że to Pop, ale mnie kupił niesamowicie. Pierwszy raz słuchałem go w pełnym zamyśleniu - tak na mnie podziałał ten utwór.

8. MEM - Ecco (Ummet Ozcan Edit) || #bigroom

W końcu Turas wydał coś, co da się posłuchać. Drop jest nietypowy, break jest ciekawy i melodyjny. Dobry Bigroom.

7. Sunnery James & Ryan Marciano - Red Moon (Original Mix) || #bigroomprogressivehouse

Ileż ja słyszałem zachwytów nad tą produkcją. W sumie, były jak najbardziej trafne. Dziwne, że wyszło w Spinnin, a nie w SIZE. Utwór w stylu Greyhound od SHM.

6. Blinders - Sirene (Original Mix) || #bigroomprogressivehouse #polskieedm

Nasz kolejny rodak wydał w Protocol, czyli wytwórni Nicky Romero. Co do Blinders - już wcześniej wspominałem, co utwór to inny styl. Te skrzypce, ten mocny drop, jest na prawdę świetnie, szkoda tylko, że dotarł do tak małej ilości słuchaczy.

5. Supermode - Tell Me Why (Walden Remix) || #bigroomprogressivehouse

Wersja Waldena urzekła mnie od pierwszego odsłuchu. Uważam, że nie muszę już nic więcej pisać, po prostu wsłuchajcie się w tą melodie - cud, miód i orzeszki.

4. Cedric Zeyenne - Careless ( Original Mix ) || #deephouse

Na pewno większość zna hit Georga Michaela Careless Whisper . Cedric Zeyenne stworzył swoją interpretacje tego utworu i wyszła nam prawdziwa perełka. Zapraszam do posłuchania.

3. Borgeous & Shaun Frank - This Could Be Love feat. Delaney Jane (Original Mix) || #house

Nie wiem, ile w tym tego pierwszego pana, ale w przeszłości przekonywał nas, że jest na prawdę utalentowany (nie mówię tu o jego Bigroomach :P). Sukces tkwi w prostocie - tak jest tym razem. Jest to chyba najlepsza produkcja od Borgeous.

2. Mako - Ghosts (Club Mix) || #bigroomprogressivehouse

Po pierwsze: to Mako, których uwielbiam. Po drugie: utwór z klimatem. Po trzecie: miła melodia. Po czwarte: nieschematyczny i oryginalny. Dla mnie zasługuje na to miejsce mimo braku mocy i trochę jakby przygłuszonego wokalu w niektórych miejscach.

1. Tchami - Promesses (feat. Kaleem Taylor) || #house #futurehouse

Utwór hula po internecie od roku, niedawno został oddany za darmo przez Tchamiego. Jak można oddać coś takiego za darmo? Francuz pokazuje nam, że zjada Heldensa na śniadanie i jeszcze jest głodny. Jeden z najlepszych jego utworów.

Jeszcze raz przepraszam za tą prawie dwutygodniową obsuwę, postaram się więcej tego nie zrobić :P

Link do paczki part 1

Link do paczki part 2

Jak zwykle zapraszam do komentowania.

#edm #muzyka #muzykaelektroniczna
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach