@ufos: Zagrożone są w sumie dane użytkownika? Dokumenty, głupie obrazki, filmy. Integralności systemu raczej nie naruszy się, ale katalog ~ można by wybebeszyć. Może chcą iść w publikę, a wtedy by się przydało aby było jeszcze bezpieczniej. Jak dobrze to ogarną, to nie widzę w tym niczego złego, ba, czekam na to. Mam nadzieję, że nie spartolą tego.
@spokoj: Ze względu na to, że mało się lubi ze sterownikami ATI, to obecnie siedzę na XFCE. Ale uwielbiam wprost Shella, jest po prostu wspaniały. Intuicyjny, szybki, ładny. #trochefanboy wiem...
@ufos: Tak, to prawda. Ale... niektórzy są sobie zagrożeniem nieświadomie - dobrze pewnie o tym wiesz. Warto takim ludziom pomóc.
Ja wiem czy powoli, różnie to bywa. Pamiętam(bez szczegółów), że bywały rzeczy które były najpierw na
@ufos: Ta, o waylandzie powstają legendy, a Ubuntu planuje własny podsystem grafiki, albo fork któregoś z istniejących! Zobaczymy, myślę, że dzięki Cannonical Linux trochę nadgoni. Choć martwię się, czy aby przez parcie na piniondz nie zejdą na "złą drogę". Obaczymy, co to będzie.
@ufos: Nie nie, tam zamkną to pół biedy, bo zamkną co najwyżej swój kod - a linux skupia jednak ludzi którzy się znają, o dziś czytałem o sterownikach do karty graficznych które powstały dzięki reverse engineringowi i były wydajniejsze od zamkniętych. Bardziej się boję tego, że zrobią z "Linuxa" drugiego windowsa i go zamkną na wszelką konfigurację i wszyscy "linuksiarze" skończą na jakichś serwerowych dystrybycjach ze starym gnomem 2, albo
@ufos: O, to to to! Boję się, że zrobią nam takiego Max OSa - co na pewno ma swoje zalety, ale... no bez przesady też.
O, to to! Ubuntu ma jądro Linuksa, ale ducha IMHO już nie - choć Cannonical odwala kawał dobrej roboty! Nie mówię nie, rewelacja, inne dystrybucje też na tym zyskują. Ale proszę, niech nie idą w kierunku Ubuntu!
@ufos: Jasne, ja to rozumiem. I nie neguję tego co robią, bo w sumie coraz lepiej im idzie - tak mi się wydaje. Zresztą echa są wszędzie, w internecie co krok artykuły o Ubuntu - sporo "przeciętnych" użytkowników przesiadło się na Ubuntu właśnie, każdy poradzi sobie z jego instalacją. System dość ładny, szybki, robiony pod przeciętnego Kowalskiego i ma gdzieś nerdów. Tylko mówię, niech to nie zepsuje całego świata Linuksa,
@ufos: No już teraz ludzie kojarzą Linuksa głównie z Androidem i Ubuntu. Także... Byle by społeczności innych dystrybucji i firmy/organizacje za nimi stojące się trzymały swego, a będzie dobrze. Dzięki temu może Linuks zyska jeszcze lepsze wsparcie ze strony producentów sprzętu/komercyjnego oprogrmowania(w tym gier).
Wiesz, to jest w pewnym sensie zaletą, mnogość forków, wersji, podwersji i rozwiązań. Każdy znajdzie coś dla siebie, no nie ma mocnych. Nie podoba Ci się Shell? Jest fork Gnoma 2, jest KDE, jest Mate, Cinnamon... Można by jeszcze wymieniać, a wymieniać. Ale z drugiej strony faktycznie często jest to marnowanie zasobów i czasu - choć nie nam to oceniać. Bo o ile dla mnie pisanie E17 jest marnowaniem czasu, to znajdą się ludzie którzy napiszą to samo o Gnome 3 - tak już jest, taki ten świat, to ma swój urok.
Jednak w pewnych kwestiach powinno dojść do standaryzacji - jeszcze jakiś czas temu(wiem, że powstał jakiś standard, ale nie wiem czy tego się ktoś trzyma), w każdym systemie różne pliki były porozrzucane w różnych miejscach, różnie ponazywane... To jak dla mnie przegięcie, czasem trzeba siąść, dogadać się, ustalić jedną wersję. Zresztą na te same problemy z rozdrabnianiem się przecież cierpi Android(a więc ma w sobie coś z Linuksa!
@ufos: Widzisz, niby było by świetnie. Wyobraź sobie jakie tempo by było, jak by wszyscy się zebrali... dajmy na to podzielili na dwa obozy (KDE i GNOME) i zaczęli pracować nad nimi zaniedbując resztę środowisk. Ale to własnie urok, że masz ten wybór - cenę za to płacimy uważam i tak nie wysoką.
No widzisz, a mi w ogóle nie przypadło do gustu to E17 - choć kiedyś się podjarałem
Nasz specjalista od wszystkiego. Od kolei, od dziennikarstwa, od wojny, od rigczu. On widział to już dwa lata temu swoim przenikliwym plebejskim umysłem.
Gnome 3 chce trzymać aplikacje w sandboxie, zaoferować intenty - wyraźnie inspirują się Androidem i się z tym nie kryją.
Link do notki
Komentarz usunięty przez moderatora
@ufos: Tak, to prawda. Ale... niektórzy są sobie zagrożeniem nieświadomie - dobrze pewnie o tym wiesz. Warto takim ludziom pomóc.
Ja wiem czy powoli, różnie to bywa. Pamiętam(bez szczegółów), że bywały rzeczy które były najpierw na
O, to to! Ubuntu ma jądro Linuksa, ale ducha IMHO już nie - choć Cannonical odwala kawał dobrej roboty! Nie mówię nie, rewelacja, inne dystrybucje też na tym zyskują. Ale proszę, niech nie idą w kierunku Ubuntu!
No czasem właśnie nie wiem czy nie wolał
Wiesz, to jest w pewnym sensie zaletą, mnogość forków, wersji, podwersji i rozwiązań. Każdy znajdzie coś dla siebie, no nie ma mocnych. Nie podoba Ci się Shell? Jest fork Gnoma 2, jest KDE, jest Mate, Cinnamon... Można by jeszcze wymieniać, a wymieniać. Ale z drugiej strony faktycznie często jest to marnowanie zasobów i czasu - choć nie nam to oceniać. Bo o ile dla mnie pisanie E17 jest marnowaniem czasu, to znajdą się ludzie którzy napiszą to samo o Gnome 3 - tak już jest, taki ten świat, to ma swój urok.
Jednak w pewnych kwestiach powinno dojść do standaryzacji - jeszcze jakiś czas temu(wiem, że powstał jakiś standard, ale nie wiem czy tego się ktoś trzyma), w każdym systemie różne pliki były porozrzucane w różnych miejscach, różnie ponazywane... To jak dla mnie przegięcie, czasem trzeba siąść, dogadać się, ustalić jedną wersję. Zresztą na te same problemy z rozdrabnianiem się przecież cierpi Android(a więc ma w sobie coś z Linuksa!
No widzisz, a mi w ogóle nie przypadło do gustu to E17 - choć kiedyś się podjarałem