Wpis z mikrobloga

Mirki , jakie książki z gatunku fantastyki moglibyście polecić ? ;)

Pozycje mi znane :

-Władca Pierścieni , Silmarillion

-Gra o tron

-Wiedźmin

-Pan lodowego ogrodu

-Maja Lidia Kossakowska = Takeshi Cień Śmierci , siewca wiatru , zbieracz burz , ruda sfora

-Kłamca

-Czarna kompania

I pewnie jeszcze jakieś ale to jak sobie przypomnę to napiszę

#ksiazki #fantastyka #lubieczytac #nocneczytanie
  • 21
  • Odpowiedz
@Razjelek: Jeśli podeszła Ci czarna kompania G.Cooka, to złap za opowieści z malazańskiej księgi poległych

Z początku dość mocno wzorowana na czarnej kompanii ;)

Z kolei teraz łykam opowieści meekhańskiego pogranicza i czuję dość sporo podobieństw z malazańską.

Co do kłamcy to mcliama wilsona ?
  • Odpowiedz
Ogółem przymierzam się do : Malazańska Księga Poległych ale jak zauważyłem grubość tej książki i ilość ( 10 ) to nie wiem czy warto zacząć
  • Odpowiedz
@wojciechwaw: Kłamca : głównym bohaterem jest bóg nordycki Loki i pokazana walka pomiędzy aniołami demonami i właśnie mitycznymi bogami .Dość ciekawa pozycja , chociaż zakończenie mi nie podobało

Czarna kompania - Czarna fantastyka ukazuje losy tych złych tak od drugiej strony
  • Odpowiedz
@Razjelek: @wojciechwaw:

Losy tych złych, co walczą przeciwko jeszcze gorszym (^▽^)

Ja malazańską dorwałem lata temu wiedząc tylko o tym że jest to dwuksiąg. Do przeczytania została mi już tylko druga część ostatniego dwuksięgu, o ile została wydana (po obsuwie miała wyjść w bodaj 2012r). Jako ciekawostkę dodam, że malazańska księga powstała jako scenariusz do filmu fantasy, co potwierdzają wartkość akcji i bogate opisy bitew wraz z otoczeniem. Rzekłbym, że
  • Odpowiedz
@Dibhala a ty czytałeś wszystkie części czarnej kompanii ?? Bo wiem że po głównej serii jest niby dalej ale to już w ogóle inna kompania i jakoś to mnie zniechęciło
  • Odpowiedz
@Razjelek: nic nie wiedziałem o kontynuacji czy nawiązaniu. Ale zerknąłem co w trawie piszczy i Cook napisał dwie krótkie opowieści o CK, jako skrócone i lekko zmienione wycinki tomów w czasopismach fantasy kilka...dziesiąt lat temu.Natomiast od 2005 planuje wydanie kolejnych dwóch części: A Pitiless Rain oraz Port of Shadows

Jednak na dzień dzisiejszy cisza w eterze.

Z pewnością skosztuję serię z detektywem Garretem, bo już mi kumpel kilka cytatów sprzedał ;)
  • Odpowiedz