Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję pilnie pomocy z #matematyka. Mój problem dotyczy pierwszych trzech minut filmu załączonego do wpisu. Nie rozumiem, skąd się bierze odcinek dS, i przez to nie mogę pojąć, czemu całka z dA to będzie połowa pola powierzchni torusa. Czy ktoś dałby radę mi to wytłumaczyć? (ʘʘ)

#pytanie #pytaniedoeksperta #licbaza #studbaza
kocham_jeze - Mirki, potrzebuję pilnie pomocy z #matematyka. Mój problem dotyczy pier...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@plasticstone: wiem wiem, ale potrzebuję metody na wyciągnięcie wzoru na pole powierzchni, i nie rozumiem, czemu bierze nieskończenie mały wycinek koła, i na tym opiera dalsze obliczenia. Dzięki za to źródło z mathworld :D

@mateosz: ale dS to nie promień, tylko (z tego co zrozumiałem) nieskończenie mały wycinek ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@extern-int:Nie słyszałem o tej metodzie z użyciem współrzędnych biegunowych. A można się nią posłużyć do otrzymania samego wzoru na pole torusa?

A co do metody w filmie chodzi mi o to, że nie rozumiem, jak całka z dA otrzymanego po obróceniu dowolnego małego wycinka koła może dać pole powierzchni całej połowy torusa.
  • Odpowiedz