Wpis z mikrobloga

#niemiecki

Jutro koło z Zustandspassiv i Vorgangspassiv i potrzebuję pomocy. Już mi się wszystko pomieszało i nie mogę się odnaleźć w notatkach i mam dwa małe problemy:

1) Passiv z modalnymi (w praktyce niby to nie Passiv - tak nam mówiła, ale mniejsza)

Wiem, że dwa czasowniki modalne bodajże (dürfen i coś jeszcze) w jakiejś formie i wydaje mi się, że właśnie w Vorgangspassiv zamieniało się na sollen np. Ich darf den Brief schreiben - Der Brief soll geschreiben werden ? Czy cos #!$%@?łem i powinno być normalnie, Der Brief darf geschrieben werden?

2)) Zapamiętałem gdzieś, że w zdaniu wtrąconym po "weil, dass itp" zmienia się jakoś kolejność tzn. że np nie będzie blablalbla, 'weil den Brief geschrieben worden ist', tylko 'weil den Brief ist geschrieben worden"? tak samo "weil den Brief hat geschrieben werden sollen "? Rozjaśni mi ktos w głowce? Byłbym wdzięczny :D
  • 1
@papperlapp: W pierwszym przypadku, to nie bardzo kojarzę. Coś podobnego jest w mowie zależnej, gdzie tryb rozkazujący zamieniamy czasownikami modalnymi.

W drugim przypadku sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, aniżeli się wydaje.

Co do zasady miejsce czasownika modalnego w zdaniu pobocznym jest następujący.

Es freut mich, dass du mich hast besuchen können.

Ponadto dotyczy to również takich czasowników jak heißen, fühlen, helfen, lassen, sehen czy hören z czasownikiem posiłkowym haben (z czego