Wpis z mikrobloga

@erix: Aby uniknąć niepotrzebnego stresu (sobie i piwu) trzymaj na burzliwej 2 tygodnie. Następnie co 2-3 dni test blg, jak stoi to albo cicha, albo flachy. Oczywiście jak będzie 9 po 2 tyg to można się dopiero zaczynać martwić.
@erix: Brzmi w porządku, chociaż mimo wszystko przeniósłbym do pokoju z wyższą temperaturą (zakładam, że w domu masz koło 21-22~?). Taka im nie zaszkodzi. Jak ruszą to potrzymaj aż się rozochocą i wynieś z powrotem. Dziwne, że stanęło.
zacieranie -> negatywna jodowa -> chlodzenie -> przelanie bez osadu do fermentora -> zadanie saszetki US05 -> po 2 dniach bulkanie (intensywne) , potem slabsze -> no i jestesmy tutaj
zawsze robię z jednej saszetki i fermentacja rusza bez problemu. Nawet 19,5blg poszło z 11,5 g US05. Rozrobiłeś drożdże z wodą, czy suche rozsypałeś na brzeczkę? W tej sytuacji zostawiłbym jeszcze tydzień na burzliwej, tylko podniósł temperaturę w pomieszczeniu gdzie trzymasz fermentor tak do 22-24.