Wpis z mikrobloga

3 w nocy. Wezwanie: bóle brzucha, w ciąży. Jedziemy i cieszymy się, że szybko załatwimy sprawę. Weźmiemy do szpitala i niech mądrzejsi się wypowiedzą czy to problem z ciążą czy "zwykłe" bóle brzucha. Na miejscu zastajemy lekko pobudzoną panią, która na zadawane pytania odpowiadała:

- w czym możemy pomóc?

- boli mnie brzuch

- w którym miejscu?

- nie wiem,

- nie wie pani?

- nie wiem, wysikałam krew,

- wysikała pani? może wody odeszły?

- nie wiem,

- w którym pani jest tygodniu?

- nie wiem,

- na kiedy ma pani termin porodu?

- nie wiem,

- były jakieś problemy wcześniej?

- nie wiem,

- była pani u lekarza?

- nie byłam,

Zaczynamy podejrzewać zaburzenia psychiczne, ale babka z wielkim brzuchem więc faktycznie w ciąży. Zapraszamy ją karetki i wieziemy do szpitala. Nagle zaczyna niemiłosiernie krzyczeć. Pytana co się dzieje mówiła, że nie wie, że boli ją brzuch. Nie wiedziała również czy to bóle parte i co ile następują. Gdy zaczęła krzyczeć równo co minutę postanowiłem ją zbadać "dokładniej" - i wiecie co - po raz drugi w karierze zdarzyło mi się wybadać główkę dziecka:-) Fajne uczucie tylko stres większy się robi. Na szczęście to była pierworódka, a u takich akcja porodowa zazwyczaj postępuje powoli. Tu jednak ciężko było się cokolwiek dowiedzieć od pacjentki. Dowieźliśmy ją w tym stanie do szpitala gdzie czekała na nas powiadomiona wcześniej ekipa położników :-)

#999 #ratownictwo #medycyna #coolstory
  • 53
  • Odpowiedz
Na szczęście to była pierworódka, a u takich akcja porodowa zazwyczaj postępuje powoli.

@Korba112: ciekawe czy dla niej to również oznaczało "na szczęście". :D
  • Odpowiedz
@martinez98:

Wybadać palcami. Jeżeli dziecko jest położone podłużnie główkowo (główka w kroczu matki) to częścią ciała dziecka, którą jesteśmy w stanie wybadać jest główka. Jeżeli u kobiety postępuje ścieńczenie i rozwarcie szyjki macicy to wkładając palce do pochwy możesz wyczuć właśnie główkę. Nie pomylisz tej części ciała z nogą czy ręką.
  • Odpowiedz