Wpis z mikrobloga

@Analityk: kolego. JEST. Na wykopie jest niejeden chemik, fizyk, matematyk i kto jeszcze chcesz. A pytałem o kwas SILNIE stężony. Czyli powyżej 96%. Takie występują w receptach na wodę królewską. Niestety trudno taki kwas kupić, za to łatwo kupić 55%. stąd moje pytanie.
@dlugi_: Dziękuję bardzo za odpowiedź. Próbowałeś wykorzystywać taki kwas do tworzenia aqua regia, czy oceniasz na podstawie własnego "ogólnego" doświadczenia?
@Analityk: Mówi się, że nie ma głupich pytań... Wiesz, chemia to nie moja działka, ja raczej się zajmuję prądami, informatyką i gotowaniem, także zrozum mnie trochę. Nie każdy kto zadaje pytania w nieznanej sobie dziedzinie jest idiotą.
@mike78: używałem dawno temu, zwykły stężony techniczny solny i azotowy. HNO3 stężony w handlu ma z tego co pamiętam 65% a nie 55%. takiego używałem.

jeśli masz 55% zamiast 65% zawsze możesz go dodać trochę więcej nie 1:3

woda królewska zawiera już z samych substratów (bez uwzględnienia wody z reakcji) ~ 57% wody tak że te 2,5% nie zrobią wielkiej różnicy.

mogłem się jebnąć w obliczeniach bo jestem trochę wypity ;P